Prosečna dužina trajanja izvršenja kod izvršitelja 110 dana

Bez autora
Jul 23 2019

Ministarka pravde u Vladi Republike Srbije Nela Kuburović izjavila je da je prosečna dužina trajanja izvršenja kod izvršitelja 110 dana, što je i dalje ispod nivoa koji se zahteva za efikasno izvršenje.Kuburović je u Skupštini Srbije istakla da to nije zadovoljavajući rezultat, ali je svakako mnogo bolje od izvršenja koje traje 15 godina i gde izvršni poverilac nikada neće namiriti svoje potraživanje. Ministarka je podsetila na to da su se sudovi pokazali kao nedorasli zadatku da sprovode izvršenje, što je bio razlog zašto je država morala da reaguje 2011. godine i da pronađe efikasniji sistem.

Prosečna dužina trajanja izvršenja kod izvršitelja 110 danaMinistarka pravde u Vladi Republike Srbije Nela Kuburović izjavila je danas da je prosečna dužina trajanja izvršenja kod izvršitelja 110 dana, što je i dalje ispod nivoa koji se zahteva za efikasno izvršenje.

Kuburović je u Skupštini Srbije istakla da to nije zadovoljavajući rezultat, ali je svakako mnogo bolje od izvršenja koje traje 15 godina i gde izvršni poverilac nikada neće namiriti svoje potraživanje.

Ministarka je podsetila na to da su se sudovi pokazali kao nedorasli zadatku da sprovode izvršenje, što je bio razlog zašto je država morala da reaguje 2011. godine i da pronađe efikasniji sistem.

Ona je dodala da i danas ima više od 600.000 izvršnih predmeta u sudovima, pri čemu je reč o predmetima gde su predlozi za izvršenje podneti pre više od 10 godina.

Imamo 200.000 predmeta koji su stari više od 10 godina, a pribižno 350.000 predmeta koji su starosti od pet do 10 godina, precizirala je ministarka.

Prema njenim rečima, rad izvršitelja doprineo je tome da se dobrovoljna naplata za komunalne delatnosti poveća, a to nisu jedina potraživanja koja se namiruju u izvršnom postupku.

Kuburović je, ističući da je Zakonom o izvršenju i obezbeđenju iz 2015. godine povećana kvalifikacija za one koji žele da obavljaju posao izvršitelja, objasnila da oni moraju da imaju završen Pravni fakultet, položen pravosudni ispit i da prođu određenu obuku.

U Srbiji trenutno, kako je navela, radi 214 izvršitelja i tri zamenika koji zapošljavaju 2.000 osoba, uglavnom pravnika.

Kuburović je rekla i da je od 2016. godine razrešeno 16 izvršitelja jer nisu položili pravosudni ispit i da se sada sprovodi konkurs sa pooštrenim uslovima.

Ona je ukazala na to da je neujednačena sudska praksa jedan od glavnih razloga zašto se pristupilo izmenama i dopunama zakona, jer se dešavalo da izvršitelji postupaju različito u istim pravnim situacijama.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik