Prošle godine objavljeno 230 grantova za poduzetnike

Bez autora
Jan 16 2020

U novinama, na međunarodnim web stranicama i u službenim izvorima u toku prošle godine objavljeno je 165 poziva iz oblasti podrške biznisu i to 145 poziva, 5 dodjela ili rezultata javnih poziva te 15 ispravaka ili poništenja.Od ovog broja, 86 posto je objavljeno u dnevnim i periodičnim novinama, 11 posto na međunarodnim web stranicama a tri posto u službenim izvorima. U Federaciji BiH je objavljeno 77 posto, a u Republici Srpskoj 23 posto poziva. Ovo su rezultati do kojih je došla agencija za praćenje i analizu javnih nabavki Briefing iz Sarajeva, koja je analizirala objave u 2019. godini u domeni finansiranja poduzetništva.

U novinama, na međunarodnim web stranicama i u službenim izvorima u toku prošle godine objavljeno je 165 poziva iz oblasti podrške biznisu i to 145 poziva, 5 dodjela ili rezultata javnih poziva te 15 ispravaka ili poništenja.

Od ovog broja, 86 posto je objavljeno u dnevnim i periodičnim novinama, 11 posto na međunarodnim web stranicama a tri posto u službenim izvorima. U Federaciji BiH je objavljeno 77 posto, a u Republici Srpskoj 23 posto poziva.

Ovo su rezultati do kojih je došla agencija za praćenje i analizu javnih nabavki Briefing iz Sarajeva, koja je analizirala objave u 2019. godini u domeni finansiranja poduzetništva.

Ova agencija u okviru svojih servisa za praćenje tendera u BiH prati više od 2.500 izvora. Analizirano je ukupno 970 objavljenih dokumenata iz oblasti finansiranja poduzetnika.

Analiza obuhvaća objave javnih poziva za finansiranje, sufinansiranje poduzetnika, dodjele sredstava za razvoj poslovanja, grantove, kreditna sredstva, zapošljavanje i poticaje u privredi. Prošle godine objavljeno je četiri posto manje poziva za privrednike nego u 2018. godini.

Na domaćim web stranicama, odnosno stranicama općina, gradova, ministarstva, i slično, objavljeno je preko 800 dokumenata iz navedene tematike. Od ukupnog broja analiziranih objava, 737 su bili pozivi/obavještenja od kojih je 17 poništeno.

Objavljeno je 58 rezultata za objavljene pozive. Regionalna zastupljenost objava na web stranicama izgleda ovako: 76 posto u FBiH, 23 posto u RS-u i jedan posto objava u Brčko Distriktu.

U ukupnom broju poziva za finansiranje privrede u 54 se spominju projekti za osnaživanje i finansiranje žena i poduzetništva žena. Više od 230 poziva je bilo za grantove, a 48 ih je raspisano za kreditna sredstva namijenjena privredi. Mala i srednja preduzeća se pominju u 65 poziva, oblast trgovine u 47, a obrt i zanati u 98 poziva. Objavljeno je 65 poziva za mlade i 71 poziv za "start up" preduzeća.

Pozive za finansiranje privrede u 2019. godini objavljivala su nadležna ministarstva, općine, gradovi, ambasade, gradske i regionalne razvojne agencije ali i domaće i strane nevladine organizacije.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik