Putari jure rokove

Bez autora
Jul 18 2011

Po sistemu odraza u ogledalu, radovi na „Gazeli“ od ponedeljka su nastavljeni u smeru ka Novom Beogradu, a vozačima su ponovo na raspolaganju sve tri trake ka jugu. Rok završetka radova je u februaru, ali u „Putevima Srbije“ očekuju da će poslednji radnik napustiti gornji deo mosta već u novembru.Rukave će onda da zasuču ispod konstrukcije, pa će saobraćaj konačno nesmetano moći da cirkuliše. Živo je i na autoputu gde su majstori završili polovinu posla, a trenutno rade na etapama 9, 13, 14, 19 i 20, ukupne dužine 5,6 kilometara.

Putari jure rokovePo sistemu odraza u ogledalu, radovi na „Gazeli“ od ponedeljka su nastavljeni u smeru ka Novom Beogradu, a vozačima su ponovo na raspolaganju sve tri trake ka jugu.

Rok završetka radova je u februaru, ali u „Putevima Srbije“ očekuju da će poslednji radnik napustiti gornji deo mosta već u novembru. Rukave će onda da zasuču ispod konstrukcije, pa će saobraćaj konačno nesmetano moći da cirkuliše. Živo je i na autoputu gde su majstori završili polovinu posla, a trenutno rade na etapama 9, 13, 14, 19 i 20, ukupne dužine 5,6 kilometara.

Prema rečima Dragana Jocića iz preduzeća „Putevi Srbije“, završeno je asfaltiranje uzvodne strane mosta od Šida ka Nišu i to 24 časa pre najavljenog roka.

- Sve tri trake u pravcu ka starom delu grada su puštene u saobraćaj u ponedeljak, a radovi su premešteni na suprotnu stranu - objašnjava Jocić.

- Biće zatvorena desna i srednja saobraćajna traka „Gazele“, a saobraćaju ka Šidu namenjene su obe leve trake. Prema Nišu vozači mogu da koriste desnu i srednju traku svog smera. Prebacivanje saobraćaja odvijaće se kod Hitne pomoći i Sava centra.

Jocić dodaje da će na ovoj strani mosta putari da rade isto što i na novoasfaltiranoj. Predstoji im zamena starih parapeta novim, uređenje kolovoza... Na „Gazeli“ je na tim poslovima trenutno angažovano više od 400 radnika iznad reke, i još oko 200 u pogonima. Izvođači rade punom parom, pa u „Putevima Srbije“ ne očekuju prekoračenje roka - sredina februara 2012. godine.

Zbog nove faze radova na mostu i izmenjenog odvijanja saobraćaja, i režim rada pojedinih linija javnog gradskog prevoza je drugačiji. Linije „74“ i „94“ će u smeru ka Novom Beogradu saobraćati preko petlje kod Hitne pomoći, a u suprotnom smeru neće menjati trase. Sekretarijat za saobraćaj preporučuje Beograđanima da izbegavaju korišćenje privatnih automobila, a da između starog dela grada i Novog Beograda koriste javni gradski prevoz, kao i da se orijentišu na alternativne pravce preko Brankovog i Starog savskog mosta. Vozačima se poručuje da u zoni radova prilagode brzinu kretanja uslovima na putu i posebnu pažnju obrate na postavljenu saobraćajnu signalizaciju. Planirano je da ovi radovi traju do 27. septembra.

Ugovoreno je da rekonstrukcija „Gazele“ u vrednosti od 58 miliona evra, bude finansirana kreditima EIB od 33 i EBRD od 25 miliona evra, Beograd je izdvojio 7,5 miliona evra, „Putevi Srbije“ 4,8 i Evropska agencija za rekonstrukciju donirala je 6,75 miliona evra.

Na trasi od Bubanj potoka do Aerodroma „Nikola Tesla“ dugoj oko 30 kilometara radovi su podeljeni u 23 etape, od čega je 11 završeno. Pod opsadom putara trenutno je deonica od Servisnog centra „Mag“ do isključenja za Zemun i Surčin na petlji „Tošin bunar“. Zona gradilišta je i od uključenja kod BIP do pumpe „Steko“, a zatvoren je i deo iza petlje „Lasta“ u dužini od 1,6 kilometara, u smeru ka Nišu, kao i deonica u nastavku. Rehabilitacija autoputa finansira se iz kredita Evropske banke za obnovu i razvoj u iznosu od 25 miliona evra.

Alternativa

* Ka Novom Beogradu iz Kneza Miloša desno u Ulicu Miloša Pocerca ili Durmitorsku, a zatim levo u Savsku ulicu i iz nje se u desnom skretanju uključiti na most

* Iz Kneza Miloša desno u Admirala Geprata, pravo do Gavrila Principa, levo u Ulicu Mihajla Bogićevića, desno u Karađorđevu i levo na Stari savski most.

* Sa trolejbuskog mosta, iz Kneza Miloša desno u Višegradsku, levo u Resavsku, levo u Miloša Pocerca, pravo do Savske i iz nje se u desnom skretanju uključiti na most.

* Sa Novog Beograda uključenje na „Gazelu“ u smeru ka starom delu Beograda, sa kružnih petlji kod „Arene“ iz ulica Španskih boraca i Antifašističke borbe ili iz Ulice Vladimira Popovića na stari Savski most.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik