Putarina po starom

Bez autora
Jan 22 2012

Vlada Srbije ove godine neće dozvoliti poskupljenje putarine, pošto je cena već previsoka. Ipak, kako se očekuje, JP „Putevi Srbije“ će imati veći prihod od naplate zbog povećanog obima saobraćaja na Koridoru 10. Država zato i žuri da što pre završi izgradnju najvažnijeg putnog pravca u zemlji.I saobraćaj preko graničnih prelaza je znatno ubrzan boljom organizacijom službi na granici pa su tako objedinjeni mnogi poslovi poput carine, policije, fitopatologa. „Putevi Srbije“ su lane tražili od Vlade Srbije poskupljenje od 11 odsto za sve kategorije vozila, ali taj zahtev neće ponoviti u ovoj godini.

Putarina po staromVlada Srbije ove godine neće dozvoliti poskupljenje putarine, pošto je cena već previsoka - tvrde u nadležnom Ministarstvu infrastrukture.

Ipak, kako se očekuje, JP „Putevi Srbije“ će imati veći prihod od naplate zbog povećanog obima saobraćaja na Koridoru 10. Kako je „Novostima“ rečeno u Ministarstvu infrastrukture, država zato i žuri da što pre završi izgradnju najvažnijeg putnog pravca u zemlji. I saobraćaj preko graničnih prelaza je znatno ubrzan boljom organizacijom službi na granici pa su tako objedinjeni mnogi poslovi poput carine, policije, fitopatologa...

„Putevi Srbije“ su lane tražili od Vlade Srbije poskupljenje od 11 odsto za sve kategorije vozila, ali taj zahtev neće ponoviti u ovoj godini. Takođe, neće se menjati ni sistem naplate, odnosno ovo javno preduzeće ne razmatra mogućnost uvođenja takozvanih vinjeta, koje su za česte prolaske autoputem povoljnija varijanta.

U ovom javnom preduzeću kažu da je cena putarine u Srbiji povoljnija nego u regionu i nije se menjala od 2008. godine.

Cena putarine po kilometru u Srbiji iznosi 0,035 evra po kilometru, dok se u Hrvatskoj plaća 0,055 evra. Putarina za 409 kilometara od Zagreba do Splita košta 21 evro, dok u Srbiji vozači za 450 kilometara od Subotice do Niša plaćaju 13,5 evra. Vinjeta za godišnje korišćenje autoputeva u Austriji košta 76,20 evra, u Češkoj 39,50. Nedeljna vinjeta u Mađarskoj staje 6,5 evra, u Sloveniji 7,5 u Slovačkoj sedam evra.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik