Putarine u Srbiji, ipak, najjeftinije

Bez autora
Nov 04 2012

Većina vozača u Srbiji smatra da plaća najskuplju putarinu u Evropi. Statistika Evropske unije, međutim, to demantuje - sa 0,03 evra po kilometru imamo najnižu cenu, u rangu zemalja koje naplaćuju putarinu u zatvorenom sistemu autoputeva, a nemaju vinjete.Stručnjaci kažu da se privid jeftine putarine stvara u onim zemljama koje naplaćuju putarinu putem vinjeta, pa su u Uniji zato odlučili da se one ukinu od 2015. godine.

Putarine u Srbiji, ipak, najjeftinijeSa 0,03 evra po kilometru Srbija ima najnižu cenu u rangu zemalja koje naplaćuju putarinu, a nemaju vinjete, pokazuje statistika EU. Stručnjaci kažu da se zbog vinjeta stvara privid jeftine putarine u pojedinim zemljama, pa su u EU odlučili da se one ukinu od 2015. godine.

Većina vozača u Srbiji smatra da plaća najskuplju putarinu u Evropi. Statistika Evropske unije, međutim, to demantuje - sa 0,03 evra po kilometru imamo najnižu cenu, u rangu zemalja koje naplaćuju putarinu u zatvorenom sistemu autoputeva, a nemaju vinjete. Stručnjaci kažu da se privid jeftine putarine stvara u onim zemljama koje naplaćuju putarinu putem vinjeta, pa su u Uniji zato odlučili da se one ukinu od 2015. godine.

Ako idete u Mađarsku, Austriju ili Sloveniju, na granici ćete kupiti nalepnicu za putarinu koja za 7 ili 15 dana košta od 10 do 30 evra, što će vam se učiniti jeftino. Ako ste autoprevoznik, za kamione preko 3,5 tone ipak ćete platiti putarinu po kilometru, i to po tarifi 30 odsto većoj nego na našim putevima.

Zatvoreni sistem naplate putarina imaju razvijene zemlje u Evropi. Prema statistici Udruženja koncesionara autoputeva, Srbija je sa 0,03 evra po kilometru najjeftinija. Slede Grčka i Italija, a najskuplja je Francuska.

Zemlje koje putem vinjeta naplaćuju putarinu, a to su Bugarska, Austrija, Rumunija, Slovačka, Švajcarska, Slovenija, Češka i Mađarska, nisu više u stanju da održavaju puteve, odnosno donacije država su male pa su koncensionari autoputeva Evrope odlučili da od 2015. godine ukinu vinjete.

"Razlog tome je obezbeđivanje neophodnih sredstava za održavanje široke mreže autoputeva jer je stanje na pojedinim putevima veoma loše i putarina je jedini izlaz", kaže Milenko Carković, direktor naplate putarine Javnog preduzeća "Putevi Srbije".

Poljska je prva koja će svoje autoputeve već sledeće godine dati privatnim licima na upotrebu.

"Donacije države nisu toliko velike da bi i dalje mogli da zadržimo vinjete za naplatu putarine. Tražimo privatne investitore koji će da ulože novac, naplaćuju putarinu i posle 20 godina Poljskoj državi vrate autoputeve u onom stanju u kome su ih i preuzeli", kaže Robert Novak iz Puteva Poljske.

Jedina država u Evropi koja ne naplaćuje nikakvu putarinu je Nemačka. Međutim, Nemci su od prošle godine uveli putarinu za kamione od preko tri i po tone po pređenom kilometru, a planira se i uvođenje naplate putarine za automobile.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik