Raskid ugovora sa slovenačkom firmom “SCT”

Bez autora
Mar 03 2011

Direkcija za građevinsko zemljište i izgradnju Beograda uputila je slovenačkoj firmi “SCT” obaveštenje o raskidu ugovora za izgradnju petlje “Jurija Gagarina” kao dela severnih pristupa mostu na Adi.Posle potpisivanja ugovora u decembru 2010. godine, slovenačka firma proglasila je nelikvidnost, čime je pred nadležnim organima Republike Slovenije otvoren postupak koji bi mogao značajno da utiče na izvršenje obaveza iz ugovora o izgradnji petlje “Jurija Gagarina”.

Raskid ugovora sa slovenačkom firmom “SCT”Direkcija za građevinsko zemljište i izgradnju Beograda uputila je slovenačkoj firmi “SCT” obaveštenje o raskidu ugovora za izgradnju petlje “Jurija Gagarina” kao dela severnih pristupa mostu na Adi.

Posle potpisivanja ugovora u decembru 2010. godine, slovenačka firma proglasila je nelikvidnost, čime je pred nadležnim organima Republike Slovenije otvoren postupak koji bi mogao značajno da utiče na izvršenje obaveza iz ugovora o izgradnji petlje “Jurija Gagarina”.

Kako bi se zaštitio interes grada Beograda i osiguralo da ugovoreni avans od šest miliona evra bude u potpunosti iskorišćen za ugovorom predviđene namene, Direkcija je od slovenačke firme tražila dopunu bankarske garancije za avansno plaćanje. “SCT” ni posle više od mesec dana nije obezbedio traženu dopunu bankarske garancije, pa je Direkcija pokrenula ugovorom predviđene mere i uputila drugoj ugovornoj strani obaveštenje o raskidu ugovora.

O ovakvoj odluci grada Beograda obaveštena je i Evropska investiciona banka, prema čijim pravilima će se i sprovesti dalji postupak za izbor izvođača radova. Raskid ugovora sa slovenačkom firmom ne dovodi u pitanje planiranu dinamiku izgradnje mosta i pristupnih rampi. Do kraja ove godine će biti završena izgradnja konstrukcije mosta i uzlazno-silaznih rampi u Radničku i u Ulicu Jurija Gagarina, kao i saobraćajna veza sa petljom “Hipodrom”, čime će se stvoriti uslovi da se most pusti u funkciju drumskog saobraćaja.

Početak izgradnje južnih pristupa mostu teče prema planu i u skladu sa ugovorom koji je potpisan sa austrijskom firmom “POR”. Ugovor je zaključen za istovremenu izradu glavnog projekta i za izvođenje radova, takođe prema pravilima EIB. U prvoj fazi radova do kraja 2011. godine treba da se izgradi saobraćajna veza mosta i petlje “Hipodrom”, a u drugoj i trećoj fazi, do 2013. godine, biće izgrađena kompletna petlja “Radnička”, sa svim predviđenim prilazima. Ugovorena vrednost radova petlje “Radnička” iznosi 67,9 miliona evra.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik