Rast lizing tržišta 18 odsto

Bez autora
Jul 25 2011

Ukupna vrednost lizing ugovora na tržištu Srbije u prvoj polovini ove godine dostigla je oko 130 miliona evra, rast od 18 odsto u odnosu na isti period 2010. Posle dve krizne godine, kada je na lizing tržištu u kontinuitetu beležen pad, prvi put je u dva uzastopna kvartala 2011. lizing tržište raslo u poređenju sa istim periodom prošle godine.U protekle dve krizne godine, imali smo drastičan pad tražnje za lizingom s obzirom da je privredna aktivnost bila na veoma niskom nivou. Tražnja za lizingom je, kao proizvodom kojim se tradicionalno finansira nabavka osnovnih sredstava, pratila trend u privredi.

Rast lizing tržišta 18 odstoUkupna vrednost lizing ugovora na tržištu Srbije u prvoj polovini ove godine dostigla je oko 130 miliona evra, rast od 18 odsto u odnosu na isti period 2010.

Generalni direktor "S lizinga" Bojan Baša kaže da je posle dve krizne godine, kada je na lizing tržištu u kontinuitetu beležen pad, prvi put je u dva uzastopna kvartala 2011. lizing tržište raslo u poređenju sa istim periodom prošle godine.

"U protekle dve krizne godine, imali smo drastičan pad tražnje za lizingom s obzirom da je privredna aktivnost bila na veoma niskom nivou", kazao je Baša.

On objašnjava da je tražnja za lizingom, kao proizvodom kojim se tradicionalno finansira nabavka osnovnih sredstava, pratila trend u privredi.

Baša je kazao da je lizing tržište sa oko 850 miliona evra novog biznisa u 2008. palo na 278 miliona evra u 2009, što je bio drastičan pad, a u 2010. tržište je bilo na nivou od oko 250 miliona evra.

Tokom juna, u pogledu kašnjenja u otplati lizing rata, nije bilo pogoršanja u odnosu na prethodni period, čak je bilo i određenih poboljšanja u korporativnom sektoru gde je stopa smanjena za 3,5 odsto u junu u odnosu na maj, naveo je Baša.

U poređenju sa krajem 2010, broj lizing ugovora sa kašnjenjem i kod korporativnog sektora i fizičkih lica na kraju juna povećan je za oko 4,5 odsto.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik