Raste udeo problematičnih kredita

Bez autora
Jan 05 2012

Da bi održale svoju kapitalnu adekvatnost na zakonom propisanom nivou poslovne banke u Srbiji tokom ove godine će morati da se dokapitalizuju sa najmanje 500 miliona evra svežeg kapitala. Kapital potreban za te svrhe obezbediće IFC, afilijacija Svetske banke i EBRD, a sve u dogovoru sa Međunarodnim monetarnim fondom.Obe ove finansijske institucije već imaju udele u pojedinim poslovnim bankama u Srbiji, na primer u Komercijalnoj banci, koja je početkom nedelje od IFC dobila kredit od 50 miliona evra kroz program za podršku sistemskih banaka u regionu i ekonomskog rasta zapadnog Balkana.

Raste udeo problematičnih kreditaDa bi održale svoju kapitalnu adekvatnost na zakonom propisanom nivou poslovne banke u Srbiji tokom ove godine će morati da se dokapitalizuju sa najmanje 500 miliona evra svežeg kapitala, tvrdi za Danas jedan od poznavalaca stanja u našem bankarskom sektoru.

Prema istom izvoru, kapital potreban za te svrhe obezbediće IFC, afilijacija Svetske banke i EBRD, a sve u dogovoru sa Međunarodnim monetarnim fondom. Obe ove finansijske institucije već imaju udele u pojedinim poslovnim bankama u Srbiji, na primer u Komercijalnoj banci, koja je početkom nedelje od IFC dobila kredit od 50 miliona evra kroz program za podršku sistemskih banaka u regionu i ekonomskog rasta zapadnog Balkana.

Pre uvođenja prinudne uprave samo je rukovodstvo Agrobanke najavilo dokapitalizaciju od 100 miliona evra.
Prema izveštaju o poslednjoj kontroli bankarskog sektora, koju je za treći kvartal prošle godine obavila NBS ukupna neto aktiva sve 33 banke u Srbiji iznosila je 2.538 milijardi dinara, a ukupni kapital 535 milijardi dinara. Ukupni bruto krediti bankarskog sektora u docnji dužoj od 90 dana na kraju trećeg kvartala 2011. godine iznosili su 321,5 milijardi dinara i činili su 18,8 odsto ukupno odobrenih kredita. Među ovim problematičnim kreditima dominiraju pozajmice date privredi sa udelom od 67,6 odsto koji se kao i ukupan iznos problematičnih kredita povećava.

Problematični krediti uglavnom su koncentrisani u prerađivačkoj industriji (37 odsto) i trgovini (29 odsto). „Pokazatelj pokrića problematičnih kredita obračunatom rezervom za procenjene bilansne gubitke iznosi 128,2 odsto...

Dostignuti nivo rezervi za procenjene gubitke je i dalje na adekvatnom nivou, koji omogućava minimiziranje negativnih efekata eventualnog pogoršanja kvaliteta aktive na adekvatnost kapitala bankarskog sektora“, navodi se u izveštaju o kontroli bankarskog sektora objavljenom u decembru prošle godine.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik