Razgovori o aranžmanu sa MMF-om na jesen

Bez autora
May 28 2014

Međunarodni monetarni fond očekuje da će na jesen nastaviti razgovore o sklapanju aranžmana sa Srbijom, izjavio je stalni predstavnik MMF-a u Srbiji Deheng Kim. Kim je u izjavi dostavljenoj medijima naveo da je nova vlada je sada u procesu formulisanja ekonomske politike, kao i procene štete od nedavnih razornih poplava i potreba za obnovom.Fond nastavlja da pruža ekonomske savete i tehničku pomoć, a očekujemo da će se razgovori o programu nastaviti na jesen, naveo je Kim. On je podsetio da je nakon zahteva srpskih vlasti za novim programom početkom godine, misija MMF-a boravila u Beogradu do 26. februara do 13. marta kako bi se započeli pregovori.

Razgovori o aranžmanu sa MMF-om na jesenMeđunarodni monetarni fond očekuje da će na jesen nastaviti razgovore o sklapanju aranžmana sa Srbijom, izjavio je stalni predstavnik MMF-a u Srbiji Deheng Kim.

Kim je u izjavi dostavljenoj medijima naveo da je nova vlada je sada u procesu formulisanja ekonomske politike, kao i procene štete od nedavnih razornih poplava i potreba za obnovom.

"Fond nastavlja da pruža ekonomske savete i tehničku pomoć, a očekujemo da će se razgovori o programu nastaviti na jesen", naveo je Kim.

On je podsetio da je nakon zahteva srpskih vlasti za novim programom početkom godine, misija MMF-a boravila u Beogradu do 26. februara do 13. marta kako bi se započeli pregovori.

"Sastanci su bili konstruktivni i dogovoreno je da se pregovori nastave nakon što se oformi nova vlada po okončanju parlamentarnih izbora", rekao je Kim.

Misija MMF bila je u martu, neposredno pred vanredne parlamentarne izbore, u dvonedeljnoj posetu Srbiji radi sagledavanje stanja državnog budžeta i javnih finansija Srbije, što je osnov za pregovore o novom aražmanu iz predostrožnosti.

Tada je rečeno da će o sklapanju aranžma odlučiti nova vlada.

Aranžman iz predostrožnosti podrazumeva dogovor o programu reformi, ekonomskih i fiskalnih mera Vlade Srbije, čiju realizaciju bi pratio MMF, uz stavljanje na raspolaganja Srbiji određene sume novca, koja ne mora da se povlači.

Poslednji aranžman Srbije i MMF sklopljen je krajem septembra 2011, a zamrznut februara naredne godine, jer je budžet za 2012. odstupio od dogovorenog fiskalnog programa.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik