Realan rast ukupne ekonomske aktivnosti 1,9 posto

Bez autora
Dec 29 2011

Kako je saopštio Republički zavod za statistiku, procenjeno je da ukupne ekonomske aktivnosti u 2011. godini, merene bruto domaćim proizvodom (BDP) i iskazane u cenama prethodne godine, imaju realni rast od 1,9 posto u odnosu na 2010. godinu.Posmatrano po aktivnostima, najveći rast BDP-a zabeležen je u sledećim sektorima: snabdevanje električnom energijom, gasom i parom, građevinarstvo i rudarstvo, dok je najveći pad BDP-a registrovan u sektoru trgovine i sektoru administrativne i pomoćne uslužne delatnosti.

Realan rast ukupne ekonomske aktivnosti 1,9 postoKako je saopštio Republički zavod za statistiku, procenjeno je da ukupne ekonomske aktivnosti u 2011. godini, merene bruto domaćim proizvodom (BDP) i iskazane u cenama prethodne godine, imaju realni rast od 1,9 posto u odnosu na 2010. godinu.

Posmatrano po aktivnostima, najveći rast BDP-a zabeležen je u sledećim sektorima: snabdevanje električnom energijom, gasom i parom, građevinarstvo i rudarstvo, dok je najveći pad BDP-a registrovan u sektoru trgovine i sektoru administrativne i pomoćne uslužne delatnosti.

Industrijska proizvodnja u 2011. godini imala je rast fizičkog obima od 1,8 posto, čemu je najviše doprineo sektor snabdevanje električnom energijom, gasom i parom i sektor rudarstva. Procenjeno je da je poljoprivredna proizvodnja u 2011. godini imala rast od 0,8 posto, dok vrednost izvedenih radova u građevinarstvu u ovoj godini beleži rast od 17,7 posto.

U prometu u trgovini na malo prisutan je pad, i to od 17,6 posto, dok je promet u trgovini na veliko imao rast.

U sektoru usluge smeštaja i ishrane zabeležen je rast od 1,5 posto, dok je broj noćenja porastao za 4,2 posto.

Sektor saobraćaj i skladištenje imao je rast fizičkog obima od 8,1 posto, kao i delatnost telekomunikacija - od 15,6 posto.

Broj zaposlenih u 2011. godini manji je u odnosu na prethodnu godinu za 2,8 posto, pri čemu je broj zaposlenih muškaraca smanjen za 4,6 posto, a broj zaposlenih žena za 0,5 posto.

Zarade bez poreza i doprinosa u 2011. godini nominalno su veće u odnosu na 2010. godinu za 11,3 posto, a realno za 0,3 posto.

U saopštenju se dodaje da je procenjeno da će godišnja stopa inflacije iznositi sedam posto.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik