Redovna linija "Romantike" do Sremskih Karlovaca od 31. maja

Bez autora
Apr 26 2014

Promotivnom vožnjom „Romantike“ na relaciji Beograd - Sremski Karlovci - Beograd, danas je otvorena sezona ovog muzejskog voza koji će ponovo saobraćati nakon tri godine. Redovna linija „Romantike“ na ovoj relaciji biće uspostavljena 31. maja.Promotivna vožnja je bila prilika i da poslovodstvo srpskih železnica predstavi projekat modernizacije pruge Stara Pazova - Novi Sad koji će se finansirati iz ruskog kredita. Generalni direktor „Železnica Srbije“ Dragoljub Simonović i predsednik Opštine Sremski Karlovci Milenko Filipović potpisali su 15. aprila Protokol o saradnji na modernizaciji pruge Stara Pazova - Novi Sad.

Redovna linija Promotivnom vožnjom „Romantike“ na relaciji Beograd - Sremski Karlovci - Beograd, danas je otvorena sezona ovog muzejskog voza koji će ponovo saobraćati nakon tri godine. Redovna linija „Romantike“ na ovoj relaciji biće uspostavljena 31. maja.

Promotivna vožnja je bila prilika i da poslovodstvo srpskih železnica predstavi projekat modernizacije pruge Stara Pazova - Novi Sad koji će se finansirati iz ruskog kredita. Generalni direktor „Železnica Srbije“ Dragoljub Simonović i predsednik Opštine Sremski Karlovci Milenko Filipović potpisali su 15. aprila Protokol o saradnji na modernizaciji pruge Stara Pazova - Novi Sad.

Modernizacija podrazumeva izgradnju novog i rekonstrukciju postojećeg koloseka za brzine od 160 km/h, što će skratiti vreme putovanja od Beograda do Novog Sada sa 100 na 40 minuta. Do kraja ove ili početkom naredne godine treba da započnu radovi, koji će se odvijati po deonicama, a rok za njihov završetak je tri godine. Partner srpskih železnica u ovom projektu je RŽD „International“ iz Rusije, a biće raspisan i tender za domaće podizvođače,  koji će biti uključeni sa 30 odsto u odnosu na 70 procenata ruske strane prema ugovornoj obavezi, rekao je Simonović i dodao da početkom maja stižu najmodernije ruske mašine koje će biti angažovane na potezu Ruma – Golubinci.

Govoreći o muzejskom vozu „Romantika“, Simonović je istakao da je želja da se ožive rubovi Srbije i „zaboravljene pruge“, kao što je urađeno sa prugama Niš - Prokuplje i Kraljevo - Kosovska Mitrovica, što mnogo znači za narod koji živi u tim krajevima.

“Romantika“ ima simboličnu poruku da povezuje ljude i gradove. Njenim pokretanjem želimo da približimo ovaj voz i Sremske Karlovce našim i stranim turistima, kojima ćemo ponuditi i „Nostalgiju“ na Šarganskoj osmici i „Plavi voz“, kako bi mogli da obiđu i ostale kulturno-istorijske znamenitosti širom Srbije, naveo je Simonović.

Predsednik Opštine Sremski Karlovci Milenko Filipović je istakao da je pokretanje „Romantike“ veoma značajno jer će ubuduće moći da dovede mnogo turista u ovoj grad koji ima izuzetno bogatu kulturno-istorijsku tradiciju. 

Vozom „Romantika“ od Beograda do Karlovaca putovalo je stotinak gostiju među kojima su bili predstavnici ministarstava, ambasada, ruskih i kineskih kompanija i turističkih organizacija Srbije i Beograda. Gosti su obišli znamenitosti Sremskih Karlovaca, među kojima prvu srpsku gimnaziju iz 1791. godine, sabornu crkvu Sveti Nikola iz 18. veka i ostale stara zdanja u centru grada.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik