Referentna kamatna stopa zadržana na istom nivou

Bez autora
Aug 11 2011

Izvršni odbor Narodne banke Srbije (NBS) je, nakon razmatranja aktuelnih ekonomskih kretanja i avgustovske projekcije inflacije, odlučio da referentnu kamatnu stopu zadrži na nivou od 11,75 posto. Inflacija je na silaznoj putanji, u skladu s ranije iznetim procenama Izvršnog odbora.Glavni faktori koji utiču na pad inflacije su pad cena hrane po osnovu dobre poljoprivredne sezone i niska agregatna tražnja. Pad međugodišnje inflacije bi u narednom periodu trebalo da doprinese smanjenju inflacionih očekivanja, što će dodatno ubrzati proces dezinflacije.

Referentna kamatna stopa zadržana na istom nivouIzvršni odbor Narodne banke Srbije (NBS) je, nakon razmatranja aktuelnih ekonomskih kretanja i avgustovske projekcije inflacije, odlučio da referentnu kamatnu stopu zadrži na nivou od 11,75 posto.

Inflacija je na silaznoj putanji, u skladu s ranije iznetim procenama Izvršnog odbora. Glavni faktori koji utiču na pad inflacije su pad cena hrane po osnovu dobre poljoprivredne sezone i niska agregatna tražnja. Pad međugodišnje inflacije bi u narednom periodu trebalo da doprinese smanjenju inflacionih očekivanja, što će dodatno ubrzati proces dezinflacije.

Izvršni odbor NBS je, imajući u vidu moguće implikacije vezane za rizike u pojedinim razvijenim zemljama i valutnim zonama, kao i moguće fiskalne rizike u zemlji, odlučio da u ovom trenutku visina referentne kamatne stope ostane nepromenjena.

Naredna sednica Izvršnog odbora NBS na kojoj će se doneti odluka o referentnoj kamatnoj stopi zakazana je za 8. septembar 2011. godine.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik