Regionalni sastanak o IPA sredstvima u aprilu u Beogradu

Bez autora
Mar 24 2011

Potpredsednik Vlade Republike Srbije Božidar Đelić najavio je danas da će ideja o preraspodeli strukturne pomoći Evropske unije (EU) biti razmotrena na regionalnom sastanku nacionalnih koordinatora za pretpristupnu evropsku pomoć (IPA), koji će biti održan u aprilu u Beogradu.Veoma je važno da sve zemlje zapadnog Balkana imaju zajednički stav po pitanju preraspodele strukturne pomoći EU. Što se tiče procesa evropskih integracija i perspektiva za sticanje statusa kandidata za članstvo u EU do kraja godine, Đelić je saopštio da je urađen veliki deo posla i da je preostalo donošenje jednog broja važnih zakona, a to su zakon o restituciji, finansiranju političkih partija i promena Zakona o javnim nabavkama.

Regionalni sastanak o IPA sredstvima u aprilu u BeograduPotpredsednik Vlade Republike Srbije Božidar Đelić najavio je danas da će ideja o preraspodeli strukturne pomoći Evropske unije (EU) biti razmotrena na regionalnom sastanku nacionalnih koordinatora za pretpristupnu evropsku pomoć (IPA), koji će biti održan u aprilu u Beogradu.

Veoma je važno da sve zemlje zapadnog Balkana imaju zajednički stav po pitanju preraspodele strukturne pomoći EU.

Što se tiče procesa evropskih integracija i perspektiva za sticanje statusa kandidata za članstvo u EU do kraja godine, Đelić je saopštio da je urađen veliki deo posla i da je preostalo donošenje jednog broja važnih zakona, a to su zakon o restituciji, finansiranju političkih partija i promena Zakona o javnim nabavkama.

Organizacije civilnog društva u regionu treba da prošire izvore finansiranja kako bi obezbedile opstanak, a finansiranje tih organizacija, pored pomoći EU i država u kojima rade, može doći i od građana, kao i korporativnog sektora. Takođe, potrebno je da se poboljša sistem poreskih podsticaja i olakšica za donacije organizacijama civilnog društva.

Unija će nastaviti da podržava organizacije civilnog drštva, ali je neophodno da te organizacije imaju i druge izvore finansiranja kako bi se se ojačala nezavisnost civilnog sektora. EU je podržala organizacije civilnog sektora u regionu sa više od 60 miliona evra. Evropska komisija će promeniti mehanizam odlučivaja o finansiranju civilnog sektora iz IPA fondova (IPA), ali neće biti promenjeni pojedinačni iznosi za države u regionu.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik