Robne rezerve menjaju kukuruz za junad i svinje

Bez autora
Mar 06 2024

Republička direkcija za robne rezerve objavila je javni poziv za prikupljanje pismenih zahteva za razmenu do 30.000 tona merkantilnog kukuruza iz ove i prošle godine za tovnu stoku – svinje i junad.

Rok za dostavljanje ponuda je 8. mart. Robne rezerve će razmenjivati 14,62 kilograma kukuruza za kilogram svinja sa farme, odnosno 19,71 kilogram merkantilnog kukuruza za kilogram tovne junadi.

Pariteti su utvrđeni na osnovu cene kilograma merkantilnog kukuruza od 18. januara na Produktnoj berzi u Novom Sadu, koja je tada bila 18,81 dinar sa PDV-om i cenom kilograma tovnih svinja od 275 dinara sa PDV-om, odnosno tovne junadi od 370,7 dinara sa porezom na dodatu vrednost.

U razmeni mogu da učestvuju pravna lica, zemljoradničke zadruge i preduzetnici, odnosno proizvođači registrovani u Agenciji za privredne registre, dok gazdinstva moraju da budu upisana u Centralnu bazu, koju vodi Uprava za veterinu po pravilniku o registraciji, odnosno odobravanju objekta za uzgoj, držanje i promet životinja.

Kako se navodi u obrazloženju, uslov za razmenu stoke za žitaricu jeste da kvalitet tovnih svinja u svemu odgovara odredbama posebnih pravilnika o kvalitetu zaklanih svinja goveda i ovaca. Po proizvođaču, maksimalno se može dobiti hiljadu tona kukuruza u skladu sa količinom tovne stoke.

– Kukuruz će farmeri moći da preuzmu čim dostave sredstva obezbeđenja na paritetu utovareno u vozilo tovljača iz silosa ovlašćenog skladištara. Rok isporuke tovnih svinja je šest meseci, odnosno devet do 12 meseci za tovnu junad od dana preuzimanja merkantilnog kukuruza na paritetu utovareno u vozilo proizvođača sa farmi – navodi se u saopštenju.

U Udruženju „Agroprofit” podržavaju ovu odluku nadležnih, ali smatraju da bi bilo mnogo korisnije za sve da rok razmene bude odmah, odnosno po završenoj proceduri, ali maksimalno za 30 dana.

– Čini se da je dosta dug rok za isporuku, ali cena jeste dobra. Smatramo i da i kriterijume eventualno treba menjati što se tiče samo rase jer se traži simentalac, a kod nas ima kvalitetnih ukrštenih rasa iz uvoza. Ima i simentalca, ali teže je naći čiste rase i to su manje količine. Još jedan naš predlog bio bi i da se težina junadi za razmenu podigne na 500 do 600 kilograma – kaže za „Politiku” Čedomir Keco iz Udruženja „Agroprofit”.

On smatra i da bi trebalo pravilnikom zabraniti da vlasnik ovlašćenog skladišta, kod koga rezerve drže kukuruz, ne može učestvovati u razmeni.

Ipak i u ovom udruženju ističu da ni njima nisu poznati razlozi zašto je razmena u ovom trenutku organizovana jer je potražnja za junadima smanjena, čeka se turistička sezona kada se očekuju i veći zahtevi za ovom vrstom mesa. Istovremeno, kaže naš sagovornik, ni na tržištu kukuruza nema veće tražnje.

– Da je razmena organizovana u kraćem roku, to bi na neki način uticalo da tržište proradi – napominje Keco.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik