Skup o ekonomskoj efikanosti na Paliću

Bez autora
May 19 2014

Međunarodni naučni simpozijum "Integracioni procesi u funkciji konkurentnosti i ekonomske efikasnosti" u organizaciji subotičkog Ekonomskog fakulteta, otvorio Šef delegacije Evropske unije u Srbiji Majkl Davenport.Davenport je na istakao da se radi o međunarodnoj konferenciji, sa učešćem stručnjaka iz celog sveta, na osnovu čega je ocenio da se radi o velikom postignuću Ekonomskog fakulteta. Otvarajući diskusije, Davenport je govorio o ekonomskim odnosima između Srbije i Evropske unije, naročito nakon otvaranja predpristupnih pregovora.

Skup o ekonomskoj efikanosti na PalićuMeđunarodni naučni simpozijum "Integracioni procesi u funkciji konkurentnosti i ekonomske efikasnosti" u organizaciji subotičkog Ekonomskog fakulteta, otvorio Šef delegacije Evropske unije u Srbiji Majkl Davenport.

Davenport je na istakao da se radi o međunarodnoj konferenciji, sa učešćem stručnjaka iz celog sveta, na osnovu čega je ocenio da se radi o velikom postignuću Ekonomskog fakulteta, prenosi Tanjug.

Otvarajući diskusije, Davenport je govorio o ekonomskim odnosima između Srbije i Evropske unije, naročito nakon otvaranja predpristupnih pregovora.

"Svaka mogućnost razmene iskustava je od velike koristi. Mislim da je to velika prilika za stručnjake iz različitih zemalja, ne samo evropskih zemalja", ocenio je Davenport.

Govoreći o temi naučnog skupa, na kojem je prijavljeno 109 referata iz 15 zemalja sveta, dekan Ekonomskog fakulteta u Subotici Nenad Vunjak je rekao da će na skupu biti razmotrene regionalne integracije, i integracioni procesi u privredi.

"Svaki naučni skup na koji dolaze autori iz raznih zemalja iz svojih privrednih i političkih sistema sigurno unapređuju neku postojeću poziciju, u ovom slučaju u našem političkom i ekonomskom sistemu. Kao što mi učestvujemo u drugim međunarodnih skupovima i prenosimo naše ideje, tako i druge ideje dolaze koje mogu biti od koristi za našu državu", rekao je on.

Na temu regionalnih integracija svoje radove će izlagati stručnjaci iz zemalja regiona, srednje Evrope, ali i iz Kine, Rusije i Sjedinjenih Američkih Država.

Jedan od njih je i vodeći profesor sa Stejt univerziteta iz Portlanda u SAD Li Badres, koji će na skupu govoriti o integracijama velikih međunarodnih korporacija, na primeru avionske industrije, odnosno Boinga i Erbasa.

"Ovo je moj peti boravak u Srbiji i Subotici. Imamo dugu istoriju integracija i saradnje između Univerziteta u Novom Sadu i državnog univerziteta u Portlandu. Veliko mi je zadovoljstvo da učestvujem u ovoj veoma važnoj konferenciji", rekao je Badres.

Na kraju simpozijuma biće doneti zaključci koji će biti objavljeni u časopisu Ekonomskog fakulteta "Anali".

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik