Sledeće sedmice o ruskom kreditu za budžet

Bez autora
Jan 03 2013

Ministar finansija i privrede Mlađan Dinkić sastaće se sledeće sedmice u Moskvi sa svojim ruskim kolegom Antonom Suluanovom, kako bi se dogovorili o uslovima pod kojima će biti realizovan kredit od dodatnih milijardu dolara za srpski budžet. Tako da će ono što smo računali kao budžetsku podršku biti ostvareno, rekao je ministar Tanjugu, zadovoljan pozivom koji mu je Suluanov uputio na inicijativu predsednika Rusije Vladimira Putina.Dinkić ističe da za ekonomske nevolje ne postoji jednoznačno rešenje, ali da je ono što može da obeća građanima da će "bukvalno da se bori za svako radno mesto, za svaku fabriku, za svakog čoveka". Plan je, kako je naveo, da se do kraja stabilizuju javne finansije, i da se onda ta stabilnost prebaci na privredu...

Sledeće sedmice o ruskom kreditu za budžetMinistar finansija i privrede Mlađan Dinkić sastaće se sledeće sedmice u Moskvi sa svojim ruskim kolegom Antonom Suluanovom, kako bi se dogovorili o uslovima pod kojima će biti realizovan kredit od dodatnih milijardu dolara za srpski budžet.

"Tako da će ono što smo računali kao budžetsku podršku biti ostvareno", rekao je ministar Tanjugu, zadovoljan pozivom koji mu je Suluanov uputio na inicijativu predsednika Rusije Vladimira Putina.

Dinkić ističe da za ekonomske nevolje ne postoji jednoznačno rešenje, ali da je ono što može da obeća građanima da će "bukvalno da se bori za svako radno mesto, za svaku fabriku, za svakog čoveka".

Plan je, kako je naveo, da se do kraja stabilizuju javne finansije, i da se onda ta stabilnost prebaci na privredu.

"Razmišljamo o tome da skratimo rok povraćaja PDV-a privrednicima, kako bismo ubacili više likvidnosti samoj privredi. Razmišljamo o novim merama za podsticanje izvoza. Razmišljamo da napadnemo probleme u fabrikama koje su u restruktuiranju, tako što nećemo čekati da protekne godinu i po dana, kad ističe period restrukturiranja, nego da krenemo da rešavamo problem po problem", naveo je ministar finansija. 

Dinkić kaže da su u Ministarstvu videli da, recimo, IMT i IMR imaju tradiciju, ali da sa staromodnim traktorima kakve proizvode nemaju nikakvu perspektivu.

"Ali, zato imaju dobre ljude, i zato ćemo praviti novu fabriku poljoprivrednih mašina. Da Srbija napravi jedan svetski model traktora, koji bi koristio motore 'džon dir', a koji bi mogao da se prodaje ne samo u Srbiji i regionu, nego u čitavom svetu. Da ponovo počnemo da pravimo kombajne, u segmentu tržišta, gde možemo biti konkurentni", kaže Dinkić.

"To nećemo raditi u ovim starim fabrikama koje su pune dugova nego ćemo napraviti jednu potpuno novu fabriku i prebaciti radnike iz ovih starih fabrika, a ove lokacije iskoristićemo, recimo, za gradnju stanova, jer se one nalaze u centru Novog Beograda i u centru Rakovice", istakao je Dinkić.

Na sličan način, navodi, pristupiće se i drugim problemima fabrika u restrukturiranju.

Više novca poljoprivredi 

Ministar takođe planira ulaganje više novca u poljoprivredu, pre svega u izgradnju sistema za navodnjavanje i odvodnjavanje, jer, kako kaže, ovogodišnja suša pokazala je da su prinosi kukuruza po hektaru bili šest puta veći tamo gde je navodnjavano, u odnosu na njive gde nije bilo navodnjavanja. Za tu svrhu, kazao je Dinkić, uzećemo dugoročne kredite. 

U planu već za ovaj januar Dinkić kaže da su i razgovori s ljudima iz Ujedinjenih Arapskih Emirata, sa njihovom vladom, da se napravi međudržavni sporazum, što bi bio početak mnogo šire saradnje, a o tim pitanjima, dodaje, razgovaraće i sa Svetskom bankom.

"Dakle, neću štedeti ni vreme ni energiju ni truda da pronađemo novac, koji bismo ubacili u srpsku poljoprivredu, jer smatramo da možemo mnogo više da postignemo i u izvozu i u proizvodnji a da i poljoprivrednici imaju koristi od toga".

Takođe, dodao je, u izradi je i poseban plan za podsticanje industrije softera i generalnih informacionih tehnologija.

Doneli smo zakon, koji omogućava dolazak elektronskih sistema, koji omogućavaju plaćanje preko interneta u Srbiju, kao što je "Pejpal". Pokušaćemo da dovedemo nekoga od njih. Hoćemo da napravimo sistem podsticaja po modelu najuspešnijih zemalja u svetu, za podsticanje softveraša. Mi imamo mlade, pametne ljude, inženjere, kojima želimo da damo šansu", kaže Dinkić.

Ministar finansija zaključuje da će 2013. godina za ekonomiju Srbije biti teška, ali dodaje, borićemo se maksimalno da najpre u perspektivnom delu privrede ostvarimo neku vrednost, da povećamo bruto domaći proizvod, a da onda posle te efekte prebacimo i na tzv. društvene delatnosti.

"Dakle, ideja je najpre da se koncentrišemo da podignemo izvoz, da podignemo bruto domaći proizvod, da se podignu plate tih ljudi, koji rade u uspešnim izvoznim firmama, a onda da 2014. bude godina, prenošenja tog nekog, prvog uspeha na kompletno društvo". 

Traži se rešenje za "Galeniku"

Prvo javno preduzeće u kojem će država reagovati je "Galenika", kaže ministar, jer tamo ima najviše problema, budući da je taj nekada gigant sada na kolenima, sa ogromnim dugovima, sa viškom zaposlenih.

"Moramo da tražimo rešenje za 'Galeniku', to će biti prvo javno preduzeće gde ćemo pokušati da kroz međunarodni tender pronađemo dugoročnu budućnost za ovu fabriku. Mislim da je sramota, da fabrika lekova propada. Jer, nažalost, lekovi svima trebaju. I 'Galenika' će biti prva na redu", rekao je Dinkić. 

Ministarstvo energetike, navodi dalje, priprema plan restruktuiranja "Srbijagasa", koji je veliki gubitaš među javnim preduzećima, a tražićemo i od novog direktora železnice plan kako da se smanje njihovi gubici, a da se poveća kvalitet u prevozu robe i putnika.

"Planiramo i da ponudimo na privatizaciju udeo države u Privrednoj banci Beograd. I taj tender će biti raspisan na samom početku godine. Jer, država je, kao što znate, morala da interveniše u ovoj banci. Pretodna vlada ubacila je odgovarajući kapital. Međutim, da bi ta banka bila potpuno stabilna treba joj bolje upravljanje, i zato ćemo je ponuditi u procesu privatizacije. Vlada je već donela odluku na tu temu", rekao je ministar. 

Razgovor s ruskim ministrom finansija poslužiće, kako je rekao, da pokuša da organizuje sastanak s predstavnicima "Uralvagonzavoda", koji je zainteresovan za kupovinu smederevske železare. 

"Moram da kažem da je ruski partner uložio dosta napora da prikupi podatke o potrebama za pokretanje proizvodnje u železari. Tender je za dva meseca, na njihov zahtev, i naravno da ta dva meseca ne znače ništa ako na kraju dođemo do pravog rešenja. Dakle, to nije strašno" , kaže Dinkić.

Dodaje, međutim, da je srpska strana već počela da razmišlja o planu B.

"Mi imamo trenutno novca od prihoda od prodaje čelika iz prethodnog perioda, koji se koristi za isplatu minimalnih plata u Železari, a to će se istrošiti do aprila, maja sledeće godine. Ja ne želim da čekam taj trenutak. Najbolje bi bilo da 'Uralvagonzavod' preuzme Železaru i radićemo na tome. Ali, ako se to ne desi, moramo da vidimo šta je alternativno rešenje", rekao je Dinkić.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik