Snažan rast izvoza i početak oporavka srpske industrije

Bez autora
May 06 2013

U prvom tromesečju ove godine srpski izvoz je ostvario snažan rast od 22 posto u odnosu na isti period prošle godine. Istovremeno, uvoz je praktično stagnirao, što je dovelo do pada spoljnotrgovinskog deficita za četvrtinu. Izvoz u martu je dostigao istorijski rekordnu vrednost od 857 miliona evra na mesečnom nivou.Posebno raduje činjenica da je od ove godine Srbija konačno počela da bazira svoj izvoz na finalnim proizvodima visokog stepena dodate vrednosti, umesto na sirovinama i poluproizvodima niskog stepena profitabilnosti.

Snažan rast izvoza i početak oporavka srpske industrijeU prvom tromesečju ove godine srpski izvoz je ostvario snažan rast od 22 posto u odnosu na isti period prošle godine. Istovremeno, uvoz je praktično stagnirao, što je dovelo do pada spoljnotrgovinskog deficita za četvrtinu.

Izvoz u martu je dostigao istorijski rekordnu vrednost od 857 miliona evra na mesečnom nivou. Posebno raduje činjenica da je od ove godine Srbija konačno počela da bazira svoj izvoz na finalnim proizvodima visokog stepena dodate vrednosti, umesto na sirovinama i poluproizvodima niskog stepena profitabilnosti. Rastu izvoza najviše je doprineo izvoz automobila i auto-komponenti, električnih mašina i aparata, tekstilnih proizvoda, obojenih metala i proizvoda od metala. Zahvaljujući izvozu automobila kompanije “Fiat automobili Srbija”, kao i izvozu auto-komponenti proizvedenih u više od 150 fabrika širom Srbije, automobilska industrija je postala najbrže rastuća industrijska grana, sa učešćem od čak 20 posto u ukupnom srpskom izvozu.

Prema podacima Republičkog Zavoda za statistiku, u prvom tromesečju ove godine industrijska proizvodnja je počela da se oporavlja, zabeleživši rast od 5,2 posto. To je doprinelo i umerenom rastu bruto domaćeg proizvoda od 1,9 posto. Na ovaj način, srpska ekonomija je i formalno izašla iz recesije u kojoj je bila tokom cele prošle godine, kada je u sva četiri kvartala zabeležen pad bruto domaćeg proizvoda. Proizvodnja je u prvom kvartalu skoro utrostručena u automobilskoj industriji, a visok rast ostvaren je i u proizvodnji derivata nafte, hemijskoj industriji, farmaceutskoj industriji, duvanskoj industriji, tekstilnoj industriji i u proizvodnji nameštaja.

Vlada Republike Srbije je svesna da ohrabrujući znaci iz prvog tromesečja ove godine predstavljaju tek početak oporavka industrijske proizvodnje i da je u mnogim privrednim granama stanje i dalje veoma teško. Zato će biti pojačani napori i donete nove mere ekonomske politike, s ciljem da se rast izvoza učvrsti i dodatno osnaži, ali i da bi se pokrenule i one grane koje su i dalje u veoma lošoj situaciji. S tim ciljem će do kraja ovog meseca, nakon konsultacija sa privrednicima i vodećim ekonomskim stručnjacima, biti donet i Akcioni plan reindustrijalizacije Srbije, u kome će biti detaljno razrađene operativne mere za podsticanje privrede, izvoza i zapošljavanja.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik