Sporazum o zapošljavanju državljana Srbije i BiH

Bez autora
Jun 09 2011

Ministar ekonomije i regionalnog razvoja u Vladi Republike Srbije Nebojša Ćirić i ministar civilnih poslova Bosne i Hercegovine Sredoje Nović potpisali su danas Sporazum o privremenom zapošljavanju državljana Srbije u Bosni i Hercegovini, kao i državljana BiH u Srbiji.Cilj zaključivanja Sporazuma o zapošljavanju je podsticanje radnih migracija i zadovoljavanje potreba poslodavaca iz obe zemlje za zapošljavanjem lica sa potrebnim kvalifikacijama, kao i sprečavanje ilegalnog zapošljavanja i svake vrste eksploatacije i diskriminacije radnika-migranata od poslodavaca.

Sporazum o zapošljavanju državljana Srbija i BiHMinistar ekonomije i regionalnog razvoja u Vladi Republike Srbije Nebojša Ćirić i ministar civilnih poslova Bosne i Hercegovine Sredoje Nović potpisali su danas Sporazum o privremenom zapošljavanju državljana Srbije u Bosni i Hercegovini, kao i državljana BiH u Srbiji.

Cilj zaključivanja Sporazuma o zapošljavanju je podsticanje radnih migracija i zadovoljavanje potreba poslodavaca iz obe zemlje za zapošljavanjem lica sa potrebnim kvalifikacijama, kao i sprečavanje ilegalnog zapošljavanja i svake vrste eksploatacije i diskriminacije radnika-migranata od poslodavaca.

BiH prva je država u regionu sa kojom je Srbija potpisala ovakav sporazum. Ovaj sporazum veoma je važan za građane obe države, jer će se njime regulisati njihova prava i sprečiti svaki vid diskriminacije. Potpisani dokument omogućiće državnim organima i službama Srbije i BiH da transparentno prate i pružaju pravnu i svaku drugu neophodnu zaštitu radnicima.

Potpisivanjem ovog sporazuma potvrđuju se dobri bilateralni odnosi Srbije i BiH ne samo u oblasti zapošljavanja već i u svim drugim sferama, a ekonomska saradnja između dve zemlje u uzlaznoj je liniji uprkos svetskoj ekonomskoj krizi.

U BiH trenutno je izdato više od 900 radnih dozvola za građane Srbije, a ubuduće će biti mogućnosti za bolje praćenje celokupnog procesa.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik