Sprečavanje zloupotreba javnih finansija i jačanje građanskog nadzora

Bez autora
Nov 28 2012

U Hotelu Metropol 22. i 23. novembra 2012. godine, u Beogradu, održana je Regionalna konferencija Partnerstvom protiv korupcije “Sprečavanje zloupotreba javnih finansija i jačanje građanskog nadzora” u organizaciji i zajedničkoj saradnji Programa Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP), Transparency International i Delegacije Evropske Unije.Jačanje društvene odgovornosti i utvrđivanje mehanizama za što šire uključivanje građana, produbljivanje saradnje kao i razmena znanja u cilju sprečavanja zloupotrebe javnih finansija predstavljaju okosnicu konferencije.

Sprečavanje zloupotreba javnih finansija i jačanje građanskog nadzoraU Hotelu Metropol  22. i 23. novembra 2012. godine, u Beogradu, održana je Regionalna konferencija Partnerstvom protiv korupcije “Sprečavanje zloupotreba javnih finansija i jačanje građanskog nadzora” u organizaciji i zajedničkoj saradnji Programa Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP), Transparency International i Delegacije Evropske Unije.

Jačanje društvene odgovornosti i utvrđivanje mehanizama za što šire uključivanje građana, produbljivanje saradnje kao i razmena znanja u cilju sprečavanja zloupotrebe javnih finansija predstavljaju okosnicu konferencije.

Konferencija je okupila nezavisne državne organe i organizacije civilnog društva u Srbiji kao i predstavnike iz regiona i međunarodnih organizacija kako bi se pokrenula rasprava o mehanizmima i praksi u pogledu jačanja društvene odgovornosti odnosno građanskog nadzora.

Predstavnici Udruženja “Ponuđači Srbije” Jagoda Ratinac i Jasmina Marković, prisustvovali su ovoj konferenciji u svojstvu govornika, oba konferencijska dana.

Na konferenciji su predstavnici Udruženja izneli stavove na koji način je moguće ostvariti jačanje građanskog nadzora  i zaključili da je neophodna stvarna želja vlasti da pomogne građanima/ponuđačima kako bi ovaj problem rešili zajedno,  kao i jasno određena nadležnost i ovlašćenja državnih organa. Uz novi Zakon o javnim nabavkama ovo su značajani su faktori i preduslovi za sistemsko uređenje tržišta javnih nabavki u Srbiji na kome će vladati pravo i odgovornost, kako za činjenje, tako i za nečinjenje.

Na konferenciji su se između ostalih obratili i stalni predstavnik Programa Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP) - William Infante, zamenik Šefa Delegacije Evropske unije u Srbiji - Adriano Martins, Državna revizorska institutcija - Radoslav Sretenović, Agencija za borbu protiv korupcije Srbije - Zoran Stojiljković, Uprava za javne nabavke - Danijela Bokan, Stalna konferencija gradova i opština - Đorđe Staničić, Transparency International - Tinatin Ninua i mnogi drugi.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik