Srbija može da duplira BDP za deset godina

Bez autora
Feb 25 2020

Da li je svetska privreda u senci koronavirusa? Koliko ekonomija Srbije zavisi od dešavanja u Kini i Italiji? Bez odgovora na ova pitanja neće moći da prođe ovogodišnji Kopaonik biznis forum.

Predsednik Saveza ekonomista Srbije Aleksandar Vlahović kaže za RTS da će uticaj koronavirusa na svetsku ekonomiju biti kratkotrajan.

Navodi da Srbija može da dostigne rast od sedam i više procenata i može da iskoristi teško stečene šanse koje pruža makroekonomska stabilnost, a za to je neophodna realizacija strukturnih reformi.

Aleksandar Vlahović je gostujući u Jutarnjem programu RTS-a rekao da će uticaj koronavirusa na svetsku ekonomiju imati kratkotrajnog negativnog efekta.

"Juče je kompozitni indeks 600 najvećih svetskih preduzeća pao za četiri procenta. Berze su u crvenom. I mnogi proizvođači u automobilskoj industriji su zaustavili svoje proizvodne kapacitete u Kini. Međutim, ja očekujem da će vrlo brzo ta priča da se stabilizuje kada je svetska privreda u pitanju", kazao je Vlahović

Prema njegovim rečima, MMF je sredinom januara izašao sa projekcijom rasta svetske privrede u ovoj godini od 2,9 procenata.

"Verujem da će doći do neke korekcije na dole, ali zaista ne očekujem neki trajni uticaj koronavirusa, s obzirom na to da smo kroz slične krize i epidemije prolazili i u prošlosti", naveo je Vlahović.

Stvari će se vrlo brzo vratiti u normalu

Kineska ekonomija je, navodi, četiri puta jača i veća nego što je bila kada se desila epidemija SARS-a.

"Što se tiče Srbije, ne bi bilo dobro dalje usporavanje italijanske privrede, s obzirom na to da je Italija jedan od najvećih trgovinskih partnera Srbije. Prošle godine Italija je rasla 0,2 procenta. Ako imate jednog od najvažnijih trgovinskih partnera čija privreda pada, onda se to neće odraziti dobro i na vašu ekonomiju. Ipak, očekujem da se stvari vrlo brzo vrate u normalu", istakao je Vlahović.

Aleksandar Vlahović navodi da je Kopaonik biznis forum odavno postao najveći regionalni konferencijski događaj na kome učestvuje više od 1.300 ljudi.

"Naša centralna tema prošle godine je bila kako Srbija da robustnim rastom dostigne prosečni standard u EU. Videli smo da je snažnom rastu i ekonomska politika posvetila najveći deo u protekloj godini. Mislim da je Biznis forum sa Savezom ekonomista doprineo početku fiskalne konsolidacije, ovog puta uz primenu modela štednje. Mi smo to sugerisali od 2010. godine", naveo je Vlahović.

Dodaje da su godinama podržavali monetarnu politiku koju vodi centralna banka i govorilo da nije moguće ostvariti makroekonomsku stabilizaciju, ako vlada ne bude odgovornija kad je u pitanju fiskalna politika, što se, dodaje, na kraju i pokazalo.

Srbija može da duplira BDP za deset godina

"MMF je tempirao posetu Srbiju prema datumu održavanja Biznis foruma i kompletna misija MMF-a će biti na Forumu. Drugog dana, nakon izlaganja guvernera Narodne banke Jorgovanke Tabaković i ministra finansija Siniše Malog, imaćemo specijalno obraćanje šefa misije MMF-a, Jan Martin Kisa. Očekujem da će MMF biti mnogo otvoreniji, ali treba očekivati da će i pohvaliti rad vlade u prošloj godini, budući da je drugi put uzastopce ostvaren rast od 4,2 posto. Ono što je MMF i u prethodnim posetama naglašavao je da je Srbiji potreban rast od šest ili sedam procenata kako bi u kratkom periodu bio udvostručen BDP, a da bi se dostigao taj rast neophodna je realizacija strukturnih reformi", rekao je Vlahović.

Dodaje da je to najveći ispit pred Srbijom od početka tranzicije.

"Mi upozoravamo da Srbija može da dostigne rast od sedam i više procenata i može da iskoristi teško stečene šanse koje pruža makroekonomska stabilnost. Pre samo nekoliko godina mi smo govorili o visokom budžetskom deficitu, o rastućem javnom dugu, o rastu BDP-a koji je bio neznatan od 0,2 do jednog procenta. Danas ne govorimo o tome. Ta makroekonomska stabilnost je dostignuta zahvaljujući pre svega fiskalnoj konsolidaciji zasnovanoj na štednji. Sada govorimo kako Srbiju da gurnemo iz ove zone rasta, a čini mi se da je nivo od četiri procenta godišnje maksimalan u ovim okolnostima, kako da je poguramo napred ka sedam procenata", naveo je Vlahović.

Za to je, kaže, potrebno završiti restrukturiranje velikih javnih preduzeća, potrebno je jačati institucije, obezbediti funkcionisanje institucija, ne samo onih koji regulišu tržište, nego i vladavine prava, potrebno je povećati produktivnost i izvoz.

Centralna tema Foruma – Četvrta industrijska revolucija

"Ako pogledamo zemlje poput Češke, Slovačke i Mađarske, te zemlje ne baš tako davno su bile na nivou razvoja na kome se Srbija nalazi. Potrebno je unaprediti konkurentnost, država mora da se povuče iz privrede, da smanji subvencije koje upućuje ka neprofitnim preduzećima koja se godinama nalaze u restrukturiranju. Postoji set od sedam sistemskih akcija o kome je nedavno govorila i Svetska banka kada je objavila dokument o razvojnoj agendi Srbije čijom bi se realizacijom obezbedilo da za deset godina dupliramo BDP. To je moguće", istakao je Vlahović.

Prema njegovim rečima, Srbija je 2005. godine imala BDP od 22 milijarde.

"Današnja cifra je 44 milijarde. Mi smo za 15 godina i pored jedne stagnacije od 2011. do 2016. godine uspeli da dupliramo BDP. To je neki prosečan rast od nekih četiri procenta kad se sve sabere od početka tranzicije", rekao je Vlahović.

Centralna tema na Kopaonik biznis forumu, kako je napomenuo, biće četvrta industrijska revolucija.

"Govorićemo i o obrazovanju, o budućnosti posla. Kako će posao u narednom periodu izgledati. Neka zanimanja će nestajati, nova će se pojaviti, treba biti pripremljen za to. Biće i premijerka vlade i guvernerka, ministri, najveći direktori privatnih preduzeća, veliki regionalni investitori, predstavnike koje dolaze iz inostranstva, predsednika SANU Vladimir Kostić i čitav niz drugih gostiju", ukazao je Vlahović.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik