Srbija prvi put na svetskom finansijskom tržištu

Bez autora
Apr 20 2011

Treći put otkako postoji, Svetska banka je jednoj državi dala garanciju za izlazak na svetsko finansijsko tržište. Posle (neuspešne) Argentine i Kolumbije, korisnik ove garancije postala je u prošli petak i Srbija što joj je omogućilo da prvi put u svojoj novijoj istoriji izadje na svetsko finansijsko tržište i tamo se zaduži.Garancija, vredna 400 miliona dolara, stupila je na snagu u prošli petak kad je Societe Generale banka Francuska pustila Srbiji ugovoreni kredit od 300 miliona evra.

Srbija prvi put na svetskom finansijskom tržištuTreći put otkako postoji, Svetska banka je jednoj državi dala garanciju za izlazak na svetsko finansijsko tržište. Posle (neuspešne) Argentine i Kolumbije, korisnik ove garancije postala je u prošli petak i Srbija što joj je omogućilo da prvi put u svojoj novijoj istoriji izadje na svetsko finansijsko tržište i tamo se zaduži.

Garancija, vredna 400 miliona dolara, stupila je na snagu u prošli petak kad je, prema informacijama Danasa, Societe Generale banka Francuska pustila Srbiji ugovoreni kredit od 300 miliona evra. Svetska banka je objavila da je svojom garancijom omogućila da se rok na koji je Srbija dobila kredit gotovo udvostruči, a kamata koja bi joj inače bila zaračunata smanji, kako je rečeno Danasu, za 2,5 procentnih poena..

U Ministarstvu finansija Srbije Danasu je saopšteno da kredit još nije povučen i da će biti tek pošto Narodna skupština usvoji Zakon o zaduživanju Republike Srbije kod Societe Generale banke uz garanciju Svetske banke. Tada bi tvrde u Ministarstvu trebalo da bude potpisan i ugovor tri strane o ovom kreditu, na koji će biti obračunata kamata „jednaka zbiru šestogodišnjeg swap za evro, fiksne kamatne marže od 1,00 posto i fisne jednokratne naknade u visini od 0,50 odsto od iznosa kredita“.

Srbija, tada u sastavu SFRJ, poslednji put se pod komercijalnim uslovima i bez ičije pripomoći zadužila na sveskom finansijskom tržištu 1980. godine.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik