Srpska delegacija u poseti IKT kompanijama u SAD

Bez autora
May 09 2013

Srpska delegacija će, u periodu od 9. do 16 maja, boraviti u Sjedinjenim američkim državama povodom investicione i trgovinske misije (ICT Trade Mission) proširenja bilateralne ekonomske saradnje u oblasti informacionih i komunikacionih tehnologija (IKT) između Srbije i SAD.Cilj ICT misije je da se američkim IT kompanijama ukaže na mogućnosti srpskog IT tržišta, u cilju intenziviranja dalje saradnje, jačanja bilateralne trgovine i investicija između Srbije i SAD.

Srpska delegacija u poseti IKT kompanijama u SADSrpska delegacija će, u periodu od 9. do 16 maja, boraviti u Sjedinjenim američkim državama povodom investicione i trgovinske misije (ICT Trade Mission) proširenja bilateralne ekonomske saradnje u oblasti informacionih i komunikacionih tehnologija (IKT) između Srbije i SAD.

Cilj ICT misije je da se američkim IT kompanijama ukaže na mogućnosti srpskog IT tržišta, u cilju intenziviranja dalje saradnje, jačanja bilateralne trgovine i investicija između Srbije i SAD.

ICT misiju, organizovanu od strane američkog Državnog sekretarijata (U.S. Department of State), predvode istaknuti predstavnici Vlade Republike Srbije, a član delegacije ispred Ministarstva spoljne i unutrašnje trgovine i telekomunikacija, je državni sekretar Stefan Lazarević.

Sastavni deo ove inicijative za proširenje srpsko-američke IKT saradnje, jesu vodeće kompanije iz ove oblasti iz Srbije i SAD – Comtrade, Microsoft, Apple, PayPal, IBM, Cisco, Oracle, Intel, HP, Amazon, NCR, Telesing i EMC.

Potpisivanje Memoranduma o razumevanju između Vlade SAD i Vlade Republike Srbije u oblasti IKT dodatno je inteziviralo interesovanje američkih kompanija za ulaganja u IKT sektor Srbije.

Poslednjih godina, u Srbiji je sproveden niz aktivnosti sa ciljem razvoja informacionog društva i promocije IKT, jačanja tržišta softvera i usluga. Američke kompanije kao što su Microsoft, Intel, Sitel, Telesign i NCR su u poslednjih nekoliko godina, otvorile ili proširile svoje poslovanje u Srbiji.

Nastavak ovog pozitivnog trenda očekuje se i u narednom periodu, sa pojačanim ulaganjem i većim prisustvom inostranih IKT kompanija na tržištu Srbije.

Procene su da će u 2013. godini IKT sektor u Srbiji porasti za 5 do 6 posto i dostići vrednost od 1,05 milijardi dolara. Pristupni fondovi EU namenjeni nauci i tehnologiji i projektima e-uprave takođe će doprineti ekspanziji ovog sektora u Srbiji.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik