Srpska zadržala kreditni rejting na nivou "B" sa stabilnim izgledima

Bez autora
Aug 16 2022

Međunarodna rejting agencija Standard and Poor's (S&P) potvrdila je kreditni rejting Republike Srpske na nivou "B" sa stabilnim izgledima, saopšteno je iz Ministarstva finansija Republike Srpske.

Analitičari ističu da se "stabilni izgledi" zasnivaju na procjeni da smanjen rizik uzrokovan političkim tenzijama imeđu vlasti na BiH nivou i vlasti Republike Srpske omogućava Republici Srpskoj kvalitetniji pristup tržištu kapitala, kako međunarodnom, tako i domaćem.

Prema istom izvještaju, sveukupno stanje u Republici Srpskoj je ocijenjeno kao pogodno za saradnju i sa različitim multilateralnim finansijskim institucijama.

- Bez obzira na rast operativnih rashoda koji će dovesti do neznato slabijih performansi budžeta, analitičari stabilne izglede baziraju i na očekivanjima da će mjere za ublažavanje inflacije u Republici Srpskoj u vidu povećanja plata, te odobravanja različitih subvencija i grantova kako privredi, tako i stanovništvu dovesti do pozitivnih rezultata - navodi se u saoštenju.

Iako Agencija procjenjuje nešto veći deficit u odnosu na planirani, očekuje se da će odnos između izvornih prihoda Republike Srpske i duga ostati na stabilnom nivou zahvaljujući povećanju prethodno pomenutih prihoda Republike.

Agencija prognozira i nešto sporiji rast BDP na nivou BiH u ovoj i 2023. godini u odnosu na prethodni izvještaj i to: sa 2,3 odsto na dva odsto i sa tri na 2,5 odsto po godinama respektivno.

Prema očekivanju Agencije, približan trend će biti registrovan i u Republici Srpskoj, a stabilizacija sveukupnih globalnih ekonomskih kretanja očekuje se tokom 2024. godine.

- Napominjemo da su u cijelom izvještaju Standard and Poor's agencije u vezi sa kreditnim rejtingom Republike Srpske najbolje ocijenjene performanse budžeta, zatim slijedi stanje duga, likvidnost i finansijsko upravljanje, a da je najlošijom ocjenom bodovano institucionalno uređenje BiH. Posljednje navedeno je i "glavna prepreka" za unapređenje kreditnog rejtinga - ističe se u saopštenju.

Iz Ministarstva finansija Srpske podsjećaju da je "ova odluka rejting Agencije donesena u uslovima znatno pojačanih geopolitičkih tenzija, uslovima visoke inflacije i stanjem koje se graniči sa recesijom na globalnom nivou".

Kreditni rejting Republike Srpske "B" sa stabilnim izgledima u kontekstu globalnih kretanja govori u prilog tome da Republika Srpska vodi adekvatnu socioekonomsku politiku koja je dala dobre rezultate, i da se nastavak uspješne politike očekuje i u narednom periodu, naglašava se u saopštenju.

Iz Ministarstva finansija Republike Srpske ističu i da su ključni elementi politika koje provodi Vlada Republike Srpske prepoznati ne samo u odluci ove agencije, već i u izveštajima brojnih međunarodnih finansijskih institucija.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik