Srpske firme gradiće novi železnički most preko Velike Morave

Bez autora
Mar 16 2014

Novi železnički most preko Velike Morave, u okviru radova na modernizaciji pruge Gilje – Ćuprija – Paraćin na međunarodnom Koridoru 10, gradiće konzorcijum srpskih firmi, koji sačinjavaju "Goša FOM" iz Smederevske Palanke i "Mostogradnja" iz Beograda, rekao je danas generalni direktor "Železnica Srbije" Dragoljub Simonović, prilikom obilaska gradilišta nove pruge na Koridoru 10.Dobijena je saglasnost Evropske investicione banke (EIB) za izbor najpovoljnijeg ponuđača. Evropska investiciona banka na ovaj način napravila je svojevrstan presedan u dosadašnjoj praksi koju su primenjivali strani kreditori, upravo visoko vrednujući stručnost i poslovnost rukovodstva "Železnica Srbije", u naporima da se ovaj projekat uspešno i što brže privede kraju.

Srpske firme gradiće novi železnički most preko Velike MoraveNovi železnički most preko Velike Morave, u okviru radova na modernizaciji pruge Gilje – Ćuprija – Paraćin na međunarodnom Koridoru 10, gradiće konzorcijum srpskih firmi, koji sačinjavaju "Goša FOM" iz Smederevske Palanke i "Mostogradnja" iz Beograda, rekao je danas generalni direktor "Železnica Srbije" Dragoljub Simonović, prilikom  obilaska gradilišta nove pruge na Koridoru 10.

Dobili smo saglasnost Evropske investicione banke (EIB) za izbor najpovoljnijeg ponuđača. Evropska investiciona banka na ovaj način napravila je svojevrstan presedan u dosadašnjoj praksi koju su primenjivali strani kreditori, upravo visoko vrednujući stručnost i poslovnost rukovodstva "Železnica Srbije", u naporima da se ovaj projekat uspešno i što brže privede kraju. Prethodno rukovodstvo srpskih železnica tokom 2011. i 2012. godine je austrijsko-slovenačkom konzorcijumu "Alpina-Meteorit" isplatilo ugovoreni iznos od 8,9 miliona evra za izgradnju mosta, a da je na ime naknadnih radova vrednost posla uvećana za još 1,4 miliona evra, iako za tako nešto nije postojao nikakav aneks ugovora. Na taj način plaćeno je čak 86 odsto ukupne sume ugovorenih i dodatnih radova, iako mosta nigde nije bilo. Domaći konzorcijum će graditi most po ceni manjoj od 2,5 miliona evra, čime će biti ostvarene značajne uštede. "Železnice Srbije" preduzele su sve mere da zaštite svoj interes u ovom poslu, suočeni sa poteškoćama u kojima smo se silom prilika našli pogrešnim odlukama prethodnog rukovodstva, koje nas u svakom slučaju jako puno koštaju. Od prethodnih izvođača radova naplatili smo bankarsku garanciju ukupne vrednosti od 1,3 miliona evra. Prosto je neverovatno da prethodno rukovodstvo "Železnica Srbije" nije ispostavilo ni jedan odštetni zahtev izvođačima radova i nije iskoristilo ugovorna prava da zaštiti svoje interese, iako su radovi kasnili mesecima, a most se nije ni nazirao, istakao je Simonović i pozvao istražne organe da utvrde šta se tu zapravo dogodilo.

Na ovaj način srpske železnice uspele su da u najkraćem mogućem roku prevaziđu problem koji je nastao nakon bankrotstva austrijske "Alpine", kojoj je prethodno bila poverena izgradnja ovog mosta. "Železnice Srbije" su na taj način sprečile velike odštetne zahteve koji bi usledili zbog kašnjenja u izgradnji mosta, od strane italijanskog konzorcijuma "Armatori Feroviari", zaduženog za gradnju nove dvokolosečne pruge Gilje - Ćuprija - Paraćin, koja treba da pređe preko novog mosta.

Ukoliko bi gradnja pruge stigla do mosta, a most još uvek ne bi bio završen, bili bi smo primorani da plaćamo velike "penale" italijanskoj kompaniji zbog kašnjenja u realizaciji posla. Raspisivanje međunarodnog tendera za izbor najpovoljnijeg ponuđača odnelo bi nam nekoliko meseci i koštalo previše para zbog kašnjenja u realizaciji. Kada sredinom septembra završimo novi most i predamo ga drugim izvođačima na ovoj deonici pruge, izbeći ćemo plaćanje velikih odštetnih zahteva, izjavio je generalni direktor.

Konzorcijum domaćih firmi, koji su sačinjavali "Goša Fom" iz Smederevske Palanke i "Mostogradnja" iz Beograda, na poziv "Železnica Srbije" dostavio je najpovoljniju ponuda za izgradnju novog mosta koja je manja od dva i po miliona evra.

Već u narednim danima očekujemo završetak svih administrativnih priprema, nakon čega sledi potpisivanje ugovora i početak radova na mostu. Očekuje se da radovi traju šest meseci, što znači da bi novi most trebalo da bude izgrađen do kraja septembra ove godine, rekao je Simonović.

Osim ovog konzorcijuma, ponudu za izgradnju mosta dostavila je i firma "Goša-Montaža" iz Velike Plane, dok je poziv bio upućen i italijanskoj kompaniji "Italiana Construcioni", koja gradi novu prugu Gilje - Ćuprija - Paraćin, ali oni nisu dostavili ponudu.

Od Evropske investicione banke, iz čijeg se kredita finansira izgradnja ovog mosta, dobijena je saglasnost da se izbor novog izvođača radova uradi po skraćenoj proceduri, nakon što je "Alpina" polovinom prošle godine proglasila stečaj. S obzirom da je reč o projektu koji se finansira iz međunarodnog kredita, ne primenjuje se Zakon o javnim nabavkama, već se jedino odobrenje traži od kreditora. Iako je Evropska investiciona banka najpre naložila raspisivanje novog međunarodnog javnog tendera za izbor najpovoljnije ponude za nastavak radova, uvažila je argumentaciju srpskih železnica i odobrila proceduru po skraćenom postupku.

Na ovaj način, prvi put od kako se investicioni projekti realizuju iz inostranih kredita, domaće firme dobile su šansu da konkurišu kao nosioci posla, a ne kao podizvođači, i da na taj način započnu popunjavanje liste samostalno izvedenih referentnih objekata, što je bio uslov koji ih je do sada diskvalifikovao u tenderskim procedurama, iako je dobro poznat kvalitet i potencijal srpskih kompanija u ovoj oblasti.

Novi čelični most biće dvokolosečan, dug 322,5 metara i težak 2.400 tona, a gradi se u okviru radova na izgradnji nove dvokolosečne pruge Gilje - Ćuprija - Paraćin, duge 10,2 kilometra.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik