Stabilizuja kretanja u privredi

Bez autora
May 08 2012

Na prezentaciji časopisa Makroekonomske analize i trendovi (MAT) istaknuto je da je u martu nadoknađen veći deo pada industrijske proizvodnje koji je zabeležen u februaru. Ohrabrujući signal je u rastu proizvodnje u prerađivačkoj industriji. Sličan tok treba da se nastavi kako bi se napustio silazni smer. Pred budućom Vladom Srbije nalaze se teški zadaci da stabilizuje kretanja u privredi.U prerađivačkoj industriji Srbije naziru se pozitivni efekti, jer ako se analizira deset oblasti ove industrije, vidi se da je trend rasta čak u osam oblasti.

Stabilizuja kretanja u privrediNa prezentaciji časopisa Makroekonomske analize i trendovi (MAT) istaknuto je da je u martu nadoknađen veći deo pada industrijske proizvodnje koji je zabeležen u februaru.

Ohrabrujući signal je u rastu proizvodnje u prerađivačkoj industriji. Sličan tok treba da se nastavi kako bi se napustio silazni smer. Pred budućom Vladom Srbije nalaze se teški zadaci da stabilizuje kretanja u privredi. U prerađivačkoj industriji Srbije naziru se pozitivni efekti, jer ako se analizira deset oblasti ove industrije, vidi se da je trend rasta čak u osam oblasti. 

Urednik MAT-a profesor dr Vladimir Vučković je rekao da su na području spoljnotrgovinske razmene u martu poboljšani odnosi izvoza i uvoza. Pokrivenost uvoza izvozom u martu bila je 55,5 posto što je znatno više nego na početku godine. Pored toga, ukazano je da se na području domaće potrošnje, sudeći po dinamici prometa u trgovini na malo i dinamici zarada, događa zaokret, a to je da se iz opadajuće tendencije ili stagnacije ide ka ekspanziji. Na realan porast uticalo je i smirivanje cena, dodao je Vučković.

Saradnik MAT-a Miladin Kovačević je naglasio da postoji pet oblasti reformi koje moraju da budu sprovedene na duži rok. To su je reforma javnih finansija, javnih komunalnih preduzeća, javne imovine, pre svega, status građevinskog zemljišta, restitucija i preispitivanje socijalne funkcije države, odnosno konsolidacija penzionog sistema bez koje nema ni konsolidacije javnih finansija.

Ekonomisti su istakli da je veoma važno da se nova vlada formira u što kraćem roku. To je bitno zbog toga kako bi se krenulo sa novom ekonomskom politikom koja vodi ka daljem privlačenju stranih direktnih investicija i rastu proizvodnje.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik