Stabilno i sigurno poslovanje finansijskih institucija

Bez autora
Mar 18 2013

Izvršni odbor Narodne banke Srbije (NBS) je, na sednici održanoj 12. marta, usvojio Odluku o minimalnim standardima upravljanja informacionim sistemom finansijske institucije. Odluka je doneta s ciljem uspostavljanja minimalnih standarda i uslova stabilnog i sigurnog poslovanja u domenu upravljanja informacionim sistemom, kao i kontinuitetom poslovanja finansijskih institucija.Ovom odlukom se po prvi put sveobuhvatno i jedinstveno za sve finansijske institucije koje NBS kontroliše, odnosno nad kojima vrši nadzor, uređuju oblasti korporativnog upravljanja informacionim sistemom, upravljanja rizikom informacionog sistema, unutrašnje revizije informacionog sistema...

Stabilno i sigurno poslovanje finansijskih institucijaIzvršni odbor Narodne banke Srbije (NBS) je, na sednici održanoj 12. marta, usvojio Odluku o minimalnim standardima upravljanja informacionim sistemom finansijske institucije.

Odluka je doneta s ciljem uspostavljanja minimalnih standarda i uslova stabilnog i sigurnog poslovanja u domenu upravljanja informacionim sistemom, kao i kontinuitetom poslovanja finansijskih institucija.

Ovom odlukom se po prvi put sveobuhvatno i jedinstveno za sve finansijske institucije koje NBS kontroliše, odnosno nad kojima vrši nadzor, uređuju oblasti korporativnog upravljanja informacionim sistemom, upravljanja rizikom informacionog sistema, unutrašnje revizije informacionog sistema, bezbednosti informacionog sistema, upravljanja kontinuitetom poslovanja i oporavka aktivnosti u slučaju katastrofa, razvoja i održavanja informacionog sistema, kao i poveravanja aktivnosti u vezi sa informacionim sistemom trećem licu. Pored toga, ovom odlukom za banke se propisuju i uslovi u vezi sa elektronskim bankarstvom.

Očekuje se da će se primenom odredaba nove odluke značajno unaprediti upravljanje informacionim sistemima, što je neophodan preduslov za stabilno i sigurno poslovanje finansijskih institucija. Pristup zasnovan na riziku ključan je za prevenciju neželjenih događaja, jer će finansijske institucije imati obavezu da kontinuirano upravljaju rizikom informacionog sistema i unapređuju sistem kontrola koje primenjuju s ciljem ublažavanja tog rizika.

Odluka stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u “Službenom glasniku RS” i primenjivaće se od 1. januara 2014. godine na banke, a od 1. jula 2014. godine na društva za osiguranje, davaoce finansijskog lizinga i društva za upravljanje dobrovoljnim penzijskim fondovima.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik