Subotička mlekara podigla otkupnu cenu sirovog mleka

Bez autora
Jul 06 2012

Posle Imleka, i Mlekara Subotica povisila je otkupne cene mleka, tako da će otkupna cena za najbolju kategoriju dobavljača iznositi 36 dinara po litru. Otkupne cene mleka povećane su u rasponu od dinar do dinar i 60 para po litru, u zavisnosti od kategorije proizvođača.Kompanija je prošle godine zauzela stav da će u okviru naše kompanije usklađivati cenu sirovog mleka sa cenama u regionu, pre svega sa cenama u zemljama Evropske unije - Slovenije, Mađarske, Rumunije i Bugarske.

Subotička mlekara podigla otkupnu cenu sirovog mlekaPosle Imleka, i Mlekara Subotica povisila je otkupne cene mleka, tako da će otkupna cena za najbolju kategoriju dobavljača iznositi 36 dinara po litru.

Kako je za Tanjug rekao direktor sirovinskog sektora AD Mlekara Subotica dr Goran Stoparić, otkupne cene mleka povećane su u rasponu od dinar do dinar i 60 para po litru, u zavisnosti od kategorije proizvođača.

"Mi smo prošle godine zauzeli stav da ćemo u okviru naše kompanije usklađivati cenu sirovog mleka sa cenama u regionu, pre svega sa cenama u zemljama Evropske unije - Slovenije, Mađarske, Rumunije i Bugarske", rekao je Stoparić.

On je objasnio da su prošle godine kurs evra i cena mleka bili stabilni, te da je i cena sirovog mleka bila bez promena. Međutim, zbog oscilacija kursa i pada cene sirovog mleka u Evropi, Mlekara Subotica ovim povećanjem svojim dobavljačima obezbeđuje istu cenu kao i u zemljama regiona.

Govoreći o otkupu mleka, Stoparić je naveo da su trenutne visoke temperature uticale na to da u Mlekaru Subotica "ulazi" manje sirovog mleka, ali da to neće izazvati nestašice.

"Početkom jula, ulaz mleka je manji za 10-15 procenata u odnosu na prethodni period, ali je i istovremeno ulaz za prvih šest meseci ove godine veći za 15 procenata u odnosu na isti period prošle godine. Te količine su sasvim dovoljne za zadovoljenje potreba tržišta", ocenio je Stoparić.

Mlekara Subotica otkupila je protekle godine 53 miliona litara sirovog mleka.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik