Subvenciju za kupovnu stana dobilo 39 mama

Bez autora
Jan 05 2023

Samo u poslednjih mesec dana, od kada je formirana nova komisija za dodelu subvencija pri kupovini prvog stana, mamama koje su rodile bebe u ovoj godini odobreno je čak 39 zahteva.

To je samo jedan zahtev manje nego što je ukupno odobreno za prethodnih sedam meseci.

Sa subvencijama će se nastaviti i sledeće godine, ali se još ne zna koliko novca će biti izdvojeno. Uredba koja reguliše ovu oblast, koju su od početka primene osporavala roditeljska udruženja, još je na doradi. Očekuje se da odmah posle Nove godine počnu da se primenjuju nova pravila koja će roditeljima olakšati prikupljanje neophodnih dokumenata.

Do sada je, prema podacima komisije, dodeljeno oko milion evra, od tog iznosa nešto više od 500.000 otkad komisiju vodi Nikola Selaković, ministar rada, a ostatak u prethodnom sazivu, od aprila do oktobra.

Mame, čiji su zahtevi odobreni, dobile su dugoočekivani novac iz državne kase kojim mogu da pokriju učešće u kreditu za kupovinu stana ili kuće. Višemesečno iščekivanje da od države stigne rešenje o subvenciji, pozitivno ili negativno, mnogima je zakomplikovalo proceduru kupovine, pošto ih uglavnom kupuju iz kredita. Naime, mame su po nekoliko puta produžavale predugovore sa prodavcima stana, rizikujući da im propadnu kapare i unapred odobreni krediti.

Tatjana Macura, predsednica Udruženja "Mame su zakon" kaže da je dobro što su zahtevi počeli da dobijaju pozitivan ishod.

- Mnogo mama čeka izmene uredbe kako bi dobile obeštećenje pošto su odbijene u prvom krugu - navodi Macura. - Očekujem da se i taj problem reši. Najviše pozitivnih rešenja dobile su Beograđanke, odakle je stigao i najveći broj molbi.

Podsetimo, pravo na subvenciju za kupovinu prvog stana ili kuće, u iznosu do 20 odsto vrednosti nekretnine, imaju žene koje su 2022. godine rodile dete, ne prihoduju više od prosečne plate, ili zajedno sa partnerom ne prelaze taj iznos, a pritom nemaju nekretninu u vlasništvu.

Članovi birani iz svih resora

Komisija ima pored predsednika još devet članova. Oni su iz ministarstava za rad, brigu o porodici, finansija, privrede, građevinarstva, za brigu o selu, kao i iz Republičkog geodetskog zavoda.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik