Svetu prodajemo sve više rakije

Bez autora
Apr 18 2010

Srbija više izvozi alkohola i cigareta nego što uvozi, uprkos ustaljenom mišljenju da smo isključivo uvoznici ove vrste robe. Postali smo 51. svetski izvoznik u ovom trgovinskom sektoru sa verovatnoćom uspona ka 45. mestu.U prethodne tri godine došlo je do velike ekspanzije izvoza pića i duvana. Suficit u trgovini pićima i duvanom iznosi 221 milion dolara u prethodne tri godine, uz stabilnu tendenciju rasta: sa 17 miliona dolara u 2007. na 71 milion u 2008. i 132 miliona dolara u 2009. godini.

Svetu prodajemo sve više rakijeSrbija više izvozi alkohola i cigareta nego što uvozi, uprkos ustaljenom mišljenju da smo isključivo uvoznici ove vrste
robe.


Postali smo 51. svetski izvoznik u ovom trgovinskom sektoru sa verovatnoćom uspona ka 45. mestu.

- U prethodne tri godine došlo je do velike ekspanzije izvoza pića i duvana. Suficit u trgovini pićima i duvanom iznosi 221 milion dolara u prethodne tri godine, uz stabilnu tendenciju rasta: sa 17 miliona dolara u 2007. na 71 milion u 2008. i 132 miliona dolara u 2009. godini - objašnjava stručnjak za makroekonomska kretanja Miroslav Zdravković.

Problem je, međutim, što Srbija još nije zaštitila nijedno alkoholno piće kao svoj brend-proizvod, bez obzira na to što ima ogroman potencijal za proizvodnju svih vrsta rakije kojima može da “osvoji svet”.

Francuzi, Škoti, Irci, Italijani i Meksikanci odavno su zaštitili svoje čuvene brendove, a Česi su patentirali svoju šljivovicu. Češka šljivovica nije prirodna voćna rakija, već njen surogat.

Uprkos carinama

Rast izvoza u ovom sektoru je, ističe Zdravković, posebno važan ako se uzme u obzir činjenica da je on visokim carinskim stopama i politikom akciza jedan od najzaštićenijih svuda u svetu.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik