U Beogradu izdato preko 900 građevinskih dozvola

Bez autora
Nov 12 2011

Prema svim dozvolama koje su izdate na osnovu novog zakona o planiranju i izgradnji, u Beogradu se može graditi više od milion kvadratnih metara stambenog, poslovnog i drugog prostora. Samo za poslednjih mesec dana opštine i grad izdali su dozvole za potencijalnu gradnju od oko 40.000 kvadrata takozvane visokogradnje, odnosno stambeno-poslovnog prostora.Od oktobra do novembra ove godine brojka od 613 dozvola popela se na 937. Od primene novog zakona, grad je izdao 100 građevinskih dozvola za gradnju objekata većih od osamsto kvadrata, a po starom zakonu završeno je 1.944 procedura, koje obuhvataju rešenja o odobrenju za izgradnju i prijave radova.

U Beogradu izdato preko 900 građevinskih dozvolaPrema svim dozvolama koje su izdate na osnovu novog zakona o planiranju i izgradnji, u Beogradu se može graditi više od milion kvadratnih metara stambenog, poslovnog i drugog prostora.

Samo za poslednjih mesec dana opštine i grad izdali su dozvole za potencijalnu gradnju od oko 40.000 kvadrata takozvane visokogradnje, odnosno stambeno-poslovnog prostora.

Od oktobra do novembra ove godine brojka od 613 dozvola popela se na 937. Od primene novog zakona, grad je izdao 100 građevinskih dozvola za gradnju objekata većih od osamsto kvadrata, a po starom zakonu završeno je 1.944 procedura, koje obuhvataju rešenja o odobrenju za izgradnju i prijave radova.

U Beogradu se na izdavanje građevinske dozvole prosečno čeka 130 dana. Da budemo precizni, reč je o matematičkom proseku jer ima slučajeva da je dozvola izdata i za petnaestak dana, ukoliko investitor ima svu potrebnu dokumentaciju. Izdavanje lokacijskih dozvola, za koje je sekretarijat takođe nadležan, znatno je brže i ako se pribavi sve što je za to neohodno, izdaje se i u roku od desetak dana, istakao je Milan Vuković, gradski sekretar za urbanizam i građevinske poslove.

Koraci do podnošenja zahteva za izdavanje građevinske dozvole su vrlo precizni. Najpre je potrebna lokacijska dozvola, za šta je, između ostalog, potreban katastar podzemnih instalacija, dokaz o vlasništvu ne stariji od šest meseci i kopija plana, zatim glavni projekat koji mora biti tehnički proveren i na kraju ugovor sa Direkcijom za građevinsko zemljište i izgradnju Beograda o naknadi za uređenje građevinskog zemljišta. Ako se ovi koraci redom ispoštuju i ako je dokumenatacija valjana i potpuna, od podnošenja zahteva do izdavanja građevinske dozvole zaista može da prođe svega petnaestak dana.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik