U kompaniji HulkApps predstavljene mogućnosti za ulaganje u BiH

Bez autora
May 22 2024

U prostorijama IT kompanije HulkApps u Sarajevu danas su potencijalnim investitorima iz Sjedinjenih Američkih Država, Italije i Velike Britanije predstavljene mogućnosti i benefiti koje ulagači imaju pri investiranju u Bosni i Hercegovini.

Direktor kompanije HulkApps Alen Malkoč, koji se prije tri godine vratio iz SAD u BiH gdje je osnovao tu firmu, rekao je da imaju oko 300 uposlenih, od čega u BiH zapošljavaju 140 ljudi. Izrazio je nadu da HulkApps može poslužiti kao primjer i podstrek drugim poslodavcima.

-Mislim da u BiH treba da postoji više ovakvih firmi i realizacije inovativnih ideja. Postoji mnogo talenta, ljudi u BiH su vrijedni i sposobni, samo im treba prava prilika. Uslovi za rast postoje i međunarodnim iskustvima i pozitivnim praksama može se doprinijeti unapređenju domaćeg IT ekosistema - izjavio je Malkoč.

Šefica odsjeka za podršku investitorima Agencije za unapređenje stranih investicija (FIPA) Dika Mustafić-Cokoja prezentirala je mogućnosti za ulaganje u BiH, napominjući da FIPA ima više od 500 raspoloživih projekata za potencijalne investitore.

- Fokusirali smo se na IT industriju, a u dogovoru sa organizatorom prezentacije dali smo kratke uvode za svaki sektor koji promovišemo u BiH, odnosno njih osam, među kojima su energija, metaloprerađivačka, drvna industrija i druge - navela je Mustafić - Cokoja.

Fokus prezentacije bio je na predstavljanju Bosne i Hercegovine kao zemlje pune potencijala za strane investicije, kao i na osvrtu na već postojeće globalne kompanije koje posluju u BiH, prenosi Fena.

Suosnivač kompanije 645 Nnamdi Okike objasnio je koliki potencijal vidi u Bosni i Hercegovini.

- Do same najave dolaska nisam mnogo znao o Bosni i Hercegovini, pa sam istraživao i pronašao značajan ekonomski rast ove zemlje u proteklih 12 godina. Smatram da najveći potencijal leži upravo u mladim talentima i njihovim vještinama te da je nedovoljno iskorišten. Bosna i Hercegovina ima prirodne ljepote, ovo je zaista lijepa zemlja. Kada govorimo o investiranju, bitno je znati da mi gledamo potencijal za rast kao i ljudske potencijale. Bili smo impresionirani onime što smo pronašli ovdje. Odlične škole oblikuju mlade umove i to nas je zadivilo – izjavio je Nnamdi.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik