U srpskim zatvorima obuka za deficitarna zanimanja

Bez autora
Oct 16 2019

B. J. je jedan od osuđenika beogradskog okružnog zatvora, poznatijeg kao CZ, a trenutno se nalazi na obuci za frizera. Kada izađe na slobodu, za dva i po meseca, u rukama će imati i sertifikat i zanat. Planira da radi u sestrinom kozmetičkom salonu kao frizer.Apliciraću kod nemačke nevladine organizacije ’Help’ za opremu, kaže B.J. Zamenik upravnika Okružnog zatvora Saša Stojković objašnjava da nemački "Help" pruža finansijsku pomoć u organizovanju obuke za osuđenike i nabavku opreme u vrednosti od 2.500 evra za pokretanje sopstvenog privatnog biznisa po odsluženju kazne. Aktuelni su programi obuke za frizere, pekare i osnove informatike, kaže Stojković, i dodaje da je interesovanje bilo veliko.

U srpskim zatvorima obuka za deficitarna zanimanjaB. J. je jedan od osuđenika beogradskog okružnog zatvora, poznatijeg kao CZ, a trenutno se nalazi na obuci za frizera.

Kada izađe na slobodu, za dva i po meseca, u rukama će imati i sertifikat i zanat. Planira da radi u sestrinom kozmetičkom salonu kao frizer.

"Apliciraću kod nemačke nevladine organizacije ’Help’ za opremu", kaže B.J.

Zamenik upravnika Okružnog zatvora Saša Stojković objašnjava da nemački "Help" pruža finansijsku pomoć u organizovanju obuke za osuđenike i nabavku opreme u vrednosti od 2.500 evra za pokretanje sopstvenog privatnog biznisa po odsluženju kazne.

"Aktuelni su programi obuke za frizere, pekare i osnove informatike", kaže Stojković, i dodaje da je interesovanje bilo veliko.

Obučeni osuđenici dobijaju sertifikate na kojima ne piše da su stečeni tokom izdržavanja kazne, da bi se izbegla moguća stigmatizacija, pišu "Večernje novosti".

Osuđenici iz CZ-a važe za dobre radnike, pa ih angažuju različite institucije: u bolnici "Dragiša Mišović", na primer, rade na održavanju kruga i fizičke poslove, a u Gradskoj bolnici na Zvezdari krečenje, gletovanje, fizičke poslove.

Takođe se organizuju obuke za varioce, bravare, stolare, rad u sitoštampi, keramičare, fasadere, zidare, kuvare, pekare, elektroinstalatere, vodoinstalatere, tapetare, krojače...

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik