Ukidanje poreza za firme u slobodnim zonama

Bez autora
Aug 19 2011

Državni sekretar Ministarstva finansija Vlade Republike Srbije Miodrag Đidić najavio je danas da će od 1. januara 2012. godine država osloboditi od poreza firme koje posluju u slobodnim carinskim zonama, čime će se stvoriti najpovoljniji uslovi za strane investitore u regionu. Trenutno u Srbiji postoji sedam slobodnih carinskih zona, pri čemu bi do kraja ove godine mogle bi da budu otvorene još dve i to u Nišu i Svilajncu.Krajem prošle godine usvojena je Strategija o slobodnim carinskim zonama, a do kraja ove godine taj dokument trebalo bi da bude implementiran u zakone koji se odnose na tu oblast. To bi podrazumevalo ukidanje poreza na dobit od 10 odsto, kao i poreza na zarade koji pripadaju Republici...

Ukidanje poreza za firme u slobodnim zonamaDržavni sekretar Ministarstva finansija Vlade Republike Srbije Miodrag Đidić najavio je danas da će od 1. januara 2012. godine država osloboditi od poreza firme koje posluju u slobodnim carinskim zonama, čime će se stvoriti najpovoljniji uslovi za strane investitore u regionu.

Đidić, koji je prisustvovao početku radova na izgradnji proizvodno-logističkog kompleksa u Slobodnoj carinskoj zoni Novi Sad, naveo je tom prilikom da trenutno u Srbiji postoji sedam slobodnih carinskih zona, pri čemu bi do kraja ove godine mogle bi da budu otvorene još dve i to u Nišu i Svilajncu.

Krajem prošle godine usvojena je Strategija o slobodnim carinskim zonama, a do kraja ove godine taj dokument trebalo bi da bude implementiran u zakone koji se odnose na tu oblast. To bi podrazumevalo ukidanje poreza na dobit od 10 odsto, kao i poreza na zarade koji pripadaju Republici.

Državni sekretar je precizirao da, prema važećim propisima, 20 odsto poreza na zarade ide u republički budžet, a preostalih 80 odsto pripada lokalnim samoupravama. 

Država će se, kako je rekao, odreći svog dela, a opštine i gradovi će, takođe, imati pravo da smanje dažbine koje im pripadaju i time međusobnom konkurencijom ponude najbolje uslove ulagačima.

On je objasnio da će to doprineti stvaranju još boljih uslova za rad preduzeća u ovim zonama, privlačenju domaćih i stranih investitora, kao i otvaranju novih radnih mesta.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik