Ulaganje u više od 300 razvojnih projekata širom Srbije

Bez autora
Apr 23 2024

Potpredsednik Vlade Republike Srbije i ministar finansija Siniša Mali izjavio je danas da će širom Srbije do 2027. godine biti uloženo približno 18 milijardi evra u više od 300 projekata u okviru plana „Skok u budućnost – Srbija 2027“.

Mali je, gostujući na Pink televiziji, naveo da će to podrazumevati izgradnju i obnovu škola, zdravstvenih ustanova, auto-puteva, saobraćajnica, brzih pruga i BIO4 kampusa.

On je objasnio da je to mnogo širi program od samog projekta EKSPO, koji će obuhvatiti investiciju od približno 1,2 milijarde evra i to za izgradnju novog grada u Surčinu, koji će sadržati stambeni kompleks, Akvatik centar i Nacionalni stadion.

Ministar je, govoreći o nedavnoj radnoj poseti Vašingtonu, gde je prisustvovao Prolećnom zasedanju Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) i Svetske banke, naveo da je zaključeno da će u narednih pet do deset godina najveći problem svetske ekonomije biti usporavanje rasta.

Potpredsednik Vlade je ukazao na to da Srbija beleži ekonomski rast i u takvim uslovima, dodavši da će biti nastavljene reforme za koje imamo podršku MMF-a i u naredne dve godine.

Mali je naglasio da je Srbija u projektima i investiranju pronašla svoje izvore rasta, pri čemu je izrazio zadovoljstvo zbog činjenice da naša ekonomija beleži i ubrzanje rasta, budući da je u poslednjem kvartalu prošle godine rast BDP-a iznosio 3,8 odsto, a u februaru ove godine 5,9 odsto.

Sve to nam, kako je rekao, omogućava da kroz projekte, koje ćemo realizovati u okviru plana „Skok u budućnost - Srbija 2027“, dostignemo prosek plata od 1.400 evra i penzija i minimalne zarade od po 650 evra 2027. godine.

Potpredsednik Vlade je naveo da očekuje i formalnu potvrdu srpskog ekonomskog napretka kroz dobijanje investicionog rejtinga od svetskih rejting agencija.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik