Umesto 15.000 maski, nedeljno će stizati do 50.000

Bez autora
Mar 16 2020

Većina kompanija koje proizvode hirurške maske i sredstva za dezinfekciju u Srbiji organizovaće rad u tri smene, kako bi mogli da odgovore na povećane potrebe.

Sa pojedinim fabrikama su u Vladi već obavili razgovore i definisali precizne mogućnosti i planove. Tako će Apoteke Beograd umesto 10.000 do 15.000 maski nedeljno koliko su do sada dobijale, od sledeće nedelje dobijati 50.000.

Na sastanku premijerke Ane Brnabić i predsednika Privredne komore Srbije Marka Čadeža sa predstavnicima kompanija razgovaralo o tome kako država može da pomogne ovim kompanijama da povećaju svoje proizvodne kapacitete.

U slučajevima gde postoji problem nabavke sirovina za proizvodnju, dogovoreno je da Privredna komora Srbije pomogne u traženju sirovina, s obzirom na to da se pojavljuju poteškoće u snabdevanju na svetskom tržištu.

Direktorka Apoteke "Beograd" Jasminka Bjeletić kaže da su maske i sredstva za dezinfekciju juče dostavljene centralnim gradskim apotekama i dežurnim apotekama.

"Mi svake nedelje dobijamo od 10.000 do 15.000 maski, međutim, to se rasproda u roku od dan ili dva", pojasnila je Bjeletić.

Kako kaže, stiglo je obećanje od Galenika farmacija da će se od sledeće nedelje poboljšati snadbevanje maskama i da će isporučivati nedeljno od 30.000 do 50.000 maski.

Više i sredstva za dezinfekciju

Jedino sredstvo koje je prema smernicama Evropske agencije za kontrolu i preventivu bolesti 100 odsto efikasno i deluje protiv virusa korone , jeste razblaženi rastvor natrijum-hipohlorida, a jedino postrojenje u jugoistočnoj Evropi koje se bavi proizvodnjom tog rastvora jeste firma Sigma u Crvenki.

Ta kompanija zajedno sa doktorima nauka Beogradskog i Novosadskog Univerziteta još od 1994. godine razvija ovo postrojenje, ali nisu očekivali, kako kažu, da će zbog ovakvog, nimalo lepog razloga, doći u centar javnosti u Srbiji.

Pošto fabrika ima ograničene kapiacitete za proizvodnju, Vlada Srbije će odrediti prioritete za hlorogene i distribuciju biocida.

U Sigmi naglašavaju da ovaj dezinfekt nije isto što i varikina, što se kao informacija pojavilo u odredjenim medijima.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik