Uredba "probija" budžet

Bez autora
Feb 07 2012

Uredbe o koeficijentima za obračun i isplatu plata zaposlenih u državnim organima, narušava fiskalna pravila i omogućiće veće povišice plata u lokalnim samoupravama nego što je bilo planirano ovogodišnjim budžetom.Promenama koeficijenata za obračun zarada omogućeno je da prosečne zarade jedinicama teritorijalne samouoprave i lokalne samouprave budu povećane 41 odsto, tako da će rashodi lokalnih budžeta zbog toga biti veći za oko 2,9 milijardi dinara.

Uredba "probija" budžetNova Uredba vlade Srbije omogućiće lokalnim samuopravama veće povišice plata nego što je planirano budžetom, saopštio Fiskalni savet. Ako se postupi po njoj plate službenika u gradu Beogradu biće za 17 odsto veće od onih u republičkim organima.

Uredbe o koeficijentima za obračun i isplatu plata zaposlenih u državnim organima, narušava fiskalna pravila i omogućiće veće povišice plata u lokalnim samoupravama nego što je bilo planirano ovogodišnjim budžetom, saopštio je Fiskalni savet.

Na internet sajtu Fiskalnog saveta, gde je objavljen izveštaj, navedeno je da je promenama koeficijenata za obračun zarada omogućeno da prosečne zarade jedinicama teritorijalne samouoprave i lokalne samouprave budu povećane 41 odsto, tako da će rashodi lokalnih budžeta zbog toga biti veći za oko 2,9 milijardi dinara.

Vlada Srbije usvojila je 30. decembra 2011. godine izmenu uredbe o koeficijentima za obračun plata u državnim organima.

U tim izmenama, prema oceni Fiskalnog saveta, najveće povećanje zarada predviđeno je za zaposlene u organima teritorijalne autonomije i grada Beograda.

Fiskalni savet je podsetio da se Zakonom o budžetu, plate zaposlenih u državnoj službi usklađuju sa rastom cena i polovinom rasta bruto domaćeg proizvoda (BDP).

Međutim, novom uredbom dozvoljeno je da plate službenika u gradu Beogradu budu za oko 17 veće u odnosu na plate onih koji iste poslove rade u republičkim organima i institucijama, dok će to povećanje u ostalim gradovima biti oko šest odsto, a u opštinama sedam procenata.

Fiskalni savet u izveštaju je istakao da se usvajanjem nove uredbe najvećim delom, zapravo, priznaje postojeće stanje plata zaposlenih u organima teritorijalne autonomije i lokalne samouprave.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik