Uručeni ugovori za žensko preduzetništvo vredni 8,5 miliona dinara

Bez autora
May 30 2023

U Pokrajinskoj vladi juče su uručeni ugovori za dodelu bespovratnih sredstava ženskom preduzetništvu za subvencionisanje troškova nabavke mašina, opreme, računarske opreme, softvera ili usluge u cilju inoviranja i digitalizovanja procesa proizvodnje i operacija u domenu marketinga i trgovine u 2023. godini, vredni 8,5 miliona dinara.

Ugovori su dodeljeni na osnovu Javnog konkursa Pokrajinskog sekretarijata za privredu i turizam, a po odluci sredstva su dodeljena za 73 korisnice – žene preduzetnice koje posluju na teritoriji AP Vojvodine, navodi se u saopštenju Pokrajinske vlade.

Kako se navodi, ugovore su uručili potpredsednik Pokrajinske vlade Branko Ćurčić, pokrajinski sekretar za privredu i turizam Nenad Ivanišević i direktor Sektora za preduzetništvo Privredne komore Srbije Branislava Simanić.

Potpredsednik Pokrajinske vlade Branko Ćurčić istakao je da je Savet za koordinaciju i praćenje aktivnosti u oblasti ekonomskog razvoja na teritoriji AP Vojvodine, na čijem je čelu, formiran 2020. godine, kao i da je žensko preduzetništvo jedna od prioritetnih tema kojima se bavi.

„Pokrajinski sekretarijat za privredu i Savet za koordinaciju i praćenje aktivnosti prepoznali su da je jedna od ključnih tema upravo žensko preduzetništvo. Činjenica da ste se okupili u ovolikom broju potvrđuje da Pokrajinska vlada i Sekretarijat jesu potpuno posvećeni ženama preduzetnicama i njihovim delatnostima. Da je javni konkurs uspeo, govori to da je utrošenost sredstava potpuna”, rekao je Ćurčić, prenosi Tanjug.

Pozivajući se na statistiku u vezi sa samim javnim pozivom, on je istakao da je od ukupno 8,5 miliona dinara, 2,5 miliona dinara opredeljeno za tekuće subvencije, dok je šest miliona namenjeno kapitalnim subvencijama, a sredstva su odobravana po principu refundacije.

Dodaje da je na konkurs stiglo 159 prijava, od čega je bilo sredstava za 54 prijave za kapitalne subvencije, tačnije za kupovinu mašina, odnosno opreme, i 19 prijava za tekuće subvencije namenjene za usluge.

„Ukupno zahtevana sredstva po prijavama za kapitalne subvencije iznosila su nešto manje od 17 miliona po 121 prijavi, dok je za tekuće subvencije zahtevano malo preko 5 miliona dinara, po osnovu 38 prijava. Evidentno je, međutim, da je nepotpunih prijava bilo preko 50 odsto, stoga je neophodno raditi na edukaciji preduzetnica i onih koje to žele da postanu”, rekao je Ćurčić.

Pokrajinski sekretarijat za privredu i turizam već dugi niz godina sprovodi programske mere namenjene preduzetništvu, a posebno preduzetnicama.

Pokrajinski sekretar Nenad Ivanišević često napominje da mu je želja da se preduzetništvo ne deli prema polu, ali isto tako i da je preduzetnicama neophodan „vetar u leđa” u vidu adekvatnog institucionalnog odgovora kako bi realizovale svoje preduzetničke ideje, odvažile se na taj korak i postale i ekonomski osnažene.

„Nikada do sada, Pokrajinska vlada nije imala tim ljudi koji se posebno bavi posebno ženskim preduzetništvom, što pokazuje koliko nam je apsolutno važno da prestanemo da govorimo o ženskom preduzetništvu, o romskom, o omladinskom preduzetništvu, nego da svi koji žele u Srbiji da se bave preduzetništvom shvate da je ono šansa ili mogućnost”, rekao je on.

On dodaje da je opšte poznato da je pojedinim kategorijama stanovništva potrebna pomoć i institucionalna podrška, što je jedan od razloga za isticanje posebne pomoći ženama koje se odvaže da budu preduzetnice, uprkos svim obavezama koje im društvo tradicionalno nameće kao ulogu u društvu.

„Preko 180 miliona dinara smo usmerili ka preduzećima u kojima žene donose odluke i kojima upravljaju. Trudićemo se da i ubuduće budemo tu za vas, jer niko nije pokucao na vrata Pokrajinskog sekretarijata za privredu i turizam, a da mu ona nisu bila širom otvorena”, rekao je Ivanišević.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik