USAID uložila u Srbiju 663 miliona dolara

Bez autora
Oct 31 2011

Američka agencija za međunarodni razvoj (USAID) uložila je tokom 10 godina delovanja u Srbiji skoro 663 miliona dolara u različite projekte podrške. USAID je u Srbiji od 2001. godine uložio sredstva u jačanje ekonomije, pravosuđa, državnih institucija, medija i nevladinih organizacija (NVO).Pomoć USAID-a podstakla je 2,3 milijarde dolara novih ulaganja u Srbiju, kao i 377 miliona dolara vredne prodaje domaćih proizvoda, dok su mali zajmoprimci u tom periodu od USAID-a dobili 171 milion dolara.

USAID uložila u Srbiju 663 miliona dolaraAmerička agencija za međunarodni razvoj (USAID) uložila je tokom 10 godina delovanja u Srbiji skoro 663 miliona dolara u različite projekte podrške, izjavila je juče direktorka misije USAID-a u Srbiji Suzan Fric.

- USAID je u Srbiji od 2001. godine uložio sredstva u jačanje ekonomije, pravosuđa, državnih institucija, medija i nevladinih organizacija (NVO) - rekla je Fric na konferenciji za novinare povodom 10 godina rada te organizacije u Srbiji i 50 godina pružanja pomoći širom sveta.

Ona je istakla da je pomoć USAID-a podstakla 2,3 milijarde dolara novih ulaganja u Srbiju, kao i 377 miliona dolara vredne prodaje domaćih proizvoda, dok su mali zajmoprimci u tom periodu od USAID-a dobili 171 milion dolara. Fric je ocenila da je USAID „u prethodnih 10 godina imala plodonosnu i uspešnu saradnju sa vladom i građanima Srbije“.

Kao najznačajniji projekat koji je realizovan u Srbiji tokom sedam godina ona je izdvojila „Revitalizaciju zajednice kroz demokratsku akciju“ čiji je cilj bio razvoj lokalnih zajednica i koji je sproveden u 111 opština i 613 mesnih zajednica. Fric je podsetila i da je USAID-ov MEGA projekat ekonomskog razvoja opština od 2005. do 2010. pomogao privlačenje investicija što je rezultiralo osnivanjem 500 novih firmi i otvaranjem 16.000 radnih mesta.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik