Uskoro rešenje problema u izvozu mesa u Rusiju

Bez autora
Jun 17 2014

Potpredsednik Vlade Republike Srbije i ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Rasim Ljajić saopštio je da su predstavnici vlada Srbije i Ruske Federacije danas postigli dogovor o konkretnim merama za prevazilaženje problema u izvozu svinjskog mesa iz Srbije na tržište Rusije.Ljajić je iz Moskve, gde je sa ministrom poljoprivrede Ruske Federacije Nikolajem Fjodorovim razgovarao o mogućnostima za rešavanje tog problema, izrazio očekivanje da će ova situacija uskoro biti prevaziđena.

Uskoro rešenje problema u izvozu mesa u RusijuPotpredsednik Vlade Republike Srbije i ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Rasim Ljajić saopštio je da su predstavnici vlada Srbije i Ruske Federacije danas postigli dogovor o konkretnim merama za prevazilaženje problema u izvozu svinjskog mesa iz Srbije na tržište Rusije.

Ljajić je u telefonskoj izjavi za agenciju Tanjug iz Moskve, gde je sa ministrom poljoprivrede Ruske Federacije Nikolajem Fjodorovim razgovarao o mogućnostima za rešavanje tog problema, izrazio očekivanje da će ova situacija uskoro biti prevaziđena.

Na putu smo da ovaj problem rešimo i da se ovakve situacije više ne ponavljaju, ukazao je on i potvrdio da je ruska strana bila potpuno zadovoljna objašnjenjima delegacije Srbije.

Srbija je, kako je podsetio, jedina evropska zemlja koja u ovom trenutku ima mogućnost i dozvolu za izvoz svinjskog mesa u Rusiju, što je ogromna šansa koja ne sme biti dovedena u pitanje zbog pojedinačnog izvoznika, koji možda želi na različite načine da ostvari profit veći od regularnog.

Potpredsednik Vlade je ocenio da se ne može na osnovu jednog incidenta ugroziti reputacija osam proizvođača svinjskog mesa iz naše zemlje koji imaju dozvolu za izvoz na rusko tržište.

Ljajić je rekao da je sa delegacijom Ruske Federacije postignut dogovor o tome da njihovi eksperti iz Uprave za veterinu posete Srbiju i održe seminare za proizvođače i inspektore, kako bi usaglasili sve standarde vezane za izvoz mesa iz Srbije na tržište te zemlje.

Takođe, kako je dodao, dva eksperta iz naše zemlje boraviće u Rusiji, gde će raditi na standardizaciji takozvanih elektronskih sertifikata, kako bi sprečili ovakve situacije u budućnosti i delovali preventivno.

On je naveo da je dogovoreno da se na operativnom nivou uspostavi kontakt između uprava za veterinu dveju zemalja, kako bi se eventualni problemi rešavali na dnevnom nivou.

Prema njegovim rečima, srpska delegacija informisala je ruske kolege o svim detaljima vezanim za ovaj slučaj, pri čemu su jasno navedene i mere koje su preduzete.

Potpredsednik Vlade je naveo da je inspektor koji je radio na ovom slučaju suspendovan, dok je nesavesnom proizvođaču iz Srbije zabranjen izvoz dok se situacija ne reši.

I drugi nadležni državni organi uključeni su u ispitivanje čitavog slučaja i ukoliko se utvrdi da je bilo zloupotreba, protiv proizvođača će biti podneta krivična prijava, zaključio je Ljajić.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik