Uskoro šećer iz robnih rezervi do 95 dinara

Bez autora
Nov 05 2011

Vlada Srbije je danas dala saglasnost da Republička direkcija za robne rezerve počne interventnu prodaju ukupno 6.000 tona šećera, koji će se u naredna dva meseca u radnjama prodavati po maksimalnoj ceni od 95 dinara za kilogram. Na telefonskoj sednici Vlade Srbije je odlučeno da Robne rezerve zainteresovanim trgovinskim lancima od naredne sedmice počnu distribuciju šećera po ceni od 80 dinara za kilogram.Predviđeno je da se u novembru i decembru na tržište Srbije plasira po 3.000 tona šećera. Trgovci su obavezni da kupljeni šećer iz Robnih rezervi u svojim prodavnicama prodaju po maloprodajnoj ceni do 95 dinara za kilogram, u kojoj je sadržan i porez na dodatu vrednost (PDV).

Uskoro šećer iz robnih rezervi do 95 dinaraVlada Srbije je danas dala saglasnost da Republička direkcija za robne rezerve počne interventnu prodaju ukupno 6.000 tona šećera, koji će se u naredna dva meseca u radnjama prodavati po maksimalnoj ceni od 95 dinara za kilogram.

Kako je agenciji Beta rečeno u Vladi Srbije, na telefonskoj sednici je odlučeno da Robne rezerve zainteresovanim trgovinskim lancima od naredne sedmice počnu distribuciju šećera po ceni od 80 dinara za kilogram.

Predviđeno je da se u novembru i decembru na tržište Srbije plasira po 3.000 tona šećera.

Trgovci su obavezni da kupljeni šećer iz Robnih rezervi u svojim prodavnicama prodaju po maloprodajnoj ceni do 95 dinara za kilogram, u kojoj je sadržan i porez na dodatu vrednost (PDV).

Ukupna vrednost 6.000 tona šećera iznosi 480 miliona dinara.

Spiskove trgovačkih kuća koje će prodavati šećer, kao i količine koje će pojedini trgovci distribuirati potrošačima, sačiniće Ministarstvo poljoprivrede i trgovine.

Šećer se u trgovinama u Srbiji se trenutno prodaje po ceni od 103 do 113 dinara po kilogramu.

Vlada Srbije je pre ove odluke i 28. jula odobrila distribuciju 6.000 tona šećera iz Robnih rezervi u trajanju od dva meseca radi stabilizacije tržišta.

Direkcija za robne rezerve šećer je prodavala po ceni od 87,50 dinara po kilogramu, koji se u prodavnicama nudio po maksimalnoj ceni od 103 dinara za kilogram.

Prema podacima Privredne komore Srbije, prošle godine u Srbiji je proizvedeno pola miliona tona, a izvezeno 252.000 tona šećera.

Godišnje potrebe Srbije su 150.000 tona, a po stanovniku se troši 11,8 kilograma šećera.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik