Uvođenje principa korporativnog upravljanja u sektor javnih preduzeća

Bez autora
Jan 05 2020

Državni sekretar Ministarstva privrede Vlade Republike Srbije Dragan Stevanović izjavio je da to ministarstvo planira intenzivniju korporativizaciju javnih preduzeća u Srbiji, što će se indirektno odraziti na privredni rast u ovoj godini.Stevanović je naveo da će Ministarstvo privrede u 2020. godini, u partnerstvu sa Svetskom bankom, raditi na završetku dokumenata koji bi trebalo da uvedu principe korporativnog upravljanja u sektor javnih preduzeća. To bi trebalo da dodatno uredi odnose i unese nov kvalitet u oblasti javnih preduzeća.

Državni sekretar Ministarstva privrede Vlade Republike Srbije Dragan Stevanović izjavio je da to ministarstvo planira intenzivniju korporativizaciju javnih preduzeća u Srbiji, što će se indirektno odraziti na privredni rast u ovoj godini.

Stevanović je u izjavi za agenciju Tanjug naveo da će Ministarstvo privrede u 2020. godini, u partnerstvu sa Svetskom bankom, raditi na završetku dokumenata koji bi trebalo da uvedu principe korporativnog upravljanja u sektor javnih preduzeća.

To bi trebalo da dodatno uredi odnose i unese nov kvalitet u oblasti javnih preduzeća. Mislim da ćemo imati dobre rezultate, s obzirom na iskorak koji smo uradili na nivou republičkih javnih preduzeća, gde smo iz velikog minusa prešli u kumulativni plus, rekao je on.

Državni sekretar je, takođe, rekao i da je u Srbiji ostalo nešto više od 70 preduzeća za privatizaciju, ali da njih približno 30 ne mogu da budu predmet oglašavanja i privatizacije zbog imovinsko-pravnih, sudskih ili nekih drugih problema.

Agencija za licenciranje stečajnih upravnika nastaviće da se u ovoj godini bavi prodajom imovine tih preduzeća, najavio je Stevanović, preciziravši da je u 2019. godini bilo više od 100 oglasa, a da se sredstva ostvarena kroz prodaju stečajnih dužnika mere milijardama dinara.

Prema njegovim rečima, zakonskim izmenama je stvorena mogućnost za efikasniju prodaju imovine stečajnih dužnika kako bi ona u narednom periodu počela da stvara novu vrednost, koja će se videti na godišnjem rastu srpske ekonomije.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik