Vanredna kontrola izvoza u Rusiju

Bez autora
Sep 04 2014

Uprava carine saopštila je da preduzima vanrednu kontrolu kako se ne bi dogodilo da neko zloupotrebi trenutak i pokuša da "prepakuje" neki evropski proizvod i tako ga izveze u Rusiju predstavljajući ga kao srpski.Rusija je na godinu dana zabranila uvoz mnogih poljoprivrednih proizvoda, sirovina i prehrambenih proizvoda poreklom iz EU, SAD, Kanade, Australije i Norveške, a obaveza carinske službe Srbije je da kontrolom porekla robe koja se izvozi u Rusiju spreči eventualne zloupotrebe, navodi se u saopštenju Uprave carina.

Vanredna kontrola izvoza u RusijuUprava carine saopštila je da preduzima vanrednu kontrolu kako se ne bi dogodilo da neko zloupotrebi trenutak i pokuša da "prepakuje" neki evropski proizvod i tako ga izveze u Rusiju predstavljajući ga kao srpski.

Rusija je na godinu dana zabranila uvoz mnogih poljoprivrednih proizvoda, sirovina i prehrambenih proizvoda poreklom iz EU, SAD, Kanade, Australije i Norveške, a obaveza carinske službe Srbije je da kontrolom porekla robe koja se izvozi u Rusiju spreči eventualne zloupotrebe, navodi se u saopštenju Uprave carina koje prenosi Fonet.

Uprava carina je potpuno spremna za ovakav izazov, jer se već susretala sa prekršajima koji podrazumevaju lažiranje porekla proizvoda i preduzela je mere koje bi trebalo da spreče potencijalne zloupotrebe, a istovremeno omoguće nesmetan izvoz domaćih proizvoda, navodi se u saopštenju.

U cilju sprečavanja eventualnih zloupotreba, Uprava carina je, u okviru svojih nadležnosti, pojačala kontrole porekla robe, posebno robe koja je izvezena u Rusiju u prethodnom periodu, a najpre one koja je izvezena od trenutka stupanja na snagu ukaza do danas.

Iz Carine napominju da je naloženo svim carinarnicama da sprovedu sve neophodne mere kontrole porekla robe u postupku izvoza u Rusiju onih proizvoda na koje se zabrana odnosi.

Carina ističe da je, kada je reč o izvozu srpskih proizvoda na rusko tržište, situacija nepromenjena i on se odvija nesmetano na osnovu pomenutog Sporazuma o slobodnoj trgovini.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik