Većina građana uz dozvoljeni minus preživljava mesec

Bez autora
Aug 16 2012

Dozvoljeno prekoračenje je najčešći vid zaduživanja građana, iako je poznato da je to jedna od najskupljih pozajmica banke. Najviše se koristi jer se odobrava uz korišćenje tekućih računa, tj. određenih paketa računa. Korisnici ovih računa imaju pravo na dodatni iznos - pozajmicu, odnosno mogu je koristiti kada im zatreba. Naknade za ovu uslugu se zaračunavaju u zavisnosti od toga u kojoj meri se ona koristi.Kamate na dozvoljeni minus se kreću od 24 do 54 odsto. Kada se utroši iznos novca koji se nalazi na računu, može se samo nastaviti sa plaćanjem, odnosno podizanjem novca koji je odobren u vidu dozvoljene pozajmice...

Većina građana uz dozvoljeni minus preživljava mesecDozvoljeno prekoračenje je najčešći vid zaduživanja građana, iako je poznato da je to jedna od najskupljih pozajmica banke.

Najviše se koristi jer se odobrava uz korišćenje tekućih računa, tj. određenih paketa računa. Korisnici ovih računa imaju pravo na dodatni iznos - pozajmicu, odnosno mogu je koristiti kada im zatreba. Naknade za ovu uslugu se zaračunavaju u zavisnosti od toga u kojoj meri se ona koristi.

Kamate na dozvoljeni minus se kreću od 24 do 54 odsto.

Kada se utroši iznos novca koji se nalazi na računu, može se samo nastaviti sa plaćanjem, odnosno podizanjem novca koji je odobren u vidu dozvoljene pozajmice.

Trik koji banke koriste je da vam ceo iznos novca koji imate na računu i odobrenu pozajmicu predstavaljaju kao raspoloživ iznos. Na taj način stičete utisak da je to takođe vaš novac i zbog toga ga slobodnije trošite.

Dozvoljeni minus se najčešće odobrava u iznosu prosečne mesečne zarade. Nekada taj iznos može dostizati i nekoliko prosečnih mesečnih zarada.

Iako taj iznos nakon odobrenja svakog meseca stoji korisniku na raspolaganju, veoma je bitno racionalno ga trošiti.

Ako je i neophodno da vam dozvoljeni minus bude onaj vid novčane podrške kako biste spojili početak sa krajem meseca veoma je bitno ne dovesti se u situaciju prekomernog trošenja, odnosno korišćenja ove usluge izvan odobrenih limita. U tim slučajevima se ulazi u nedozvoljeno prekoračenje po tekućem računu. Kamatne stope za nedozvoljeni minus su u najmanju ruku duplo nepovoljnije. O njihovim iznosima biće reči u našem narednom istraživanju.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik