Vidikovac dobija prvu solarnu pijacu u Srbiji

Bez autora
Jan 17 2012

Pijaca „Vidikovac”, kojoj predstoji kompletna obnova, biće natkrivena solarnim pločama koje će štititi mušterije i prodavce od padavina, ali će upijati i sunčeve zrake. Ovakvo rešenje biće prvi put primenjeno na nekoj pijaci u Srbiji, a solarni svod obezbediće energiju koja će se koristiti za osvetljenje, rad klimatizacije, rashladnih vitrina i ostalih električnih uređaja na tržnici.Pijaca u Partizanskoj ulici biće proširena i na parcelu sa desne strane, ka obližnjim vidikovačkim soliterima, pa će ukupna površina renovirane tržnice biti 1,8 hektara. sklopu modernog kompleksa biće i dečje igralište na kome će mališani moći da se zabave dok roditelji pazare.

Vidikovac dobija prvu solarnu pijacu u SrbijiPijaca „Vidikovac”, kojoj predstoji kompletna obnova, biće natkrivena solarnim pločama koje će štititi mušterije i prodavce od padavina, ali će upijati i sunčeve zrake.

Ovakvo rešenje biće prvi put primenjeno na nekoj pijaci u Srbiji, a kako objašnjava Dejan Stanulov, pomoćnik generalnog direktora JKP „Gradske pijace”, solarni svod obezbediće energiju koja će se koristiti za osvetljenje, rad klimatizacije, rashladnih vitrina i ostalih električnih uređaja na tržnici.

Pijaca u Partizanskoj ulici biće proširena i na parcelu sa desne strane, ka obližnjim vidikovačkim soliterima, pa će ukupna površina renovirane tržnice biti 1,8 hektara. U sklopu modernog kompleksa biće i dečje igralište na kome će mališani moći da se zabave dok roditelji pazare.

Na proširenju od 3.800 kvadratnih metara, predviđena je izgradnja lokala i postavljanje novih tezgi. Kada okončaju posao, tržnica na Vidikovcu, kaže Stanulov, imaće ukupno 800 tezgi, 250 više nego sada. Sve to trebalo bi da uvede red na tržnicu oko koje vlada popriličan haos i cveta prodaja „na divlje”.

– U dogovoru sa JP „Poslovni centar Rakovica” i opštinskom upravom napravićemo parking mesta na ugaženim zelenim površinama oko tržnice, na kojima se trenutno nelegalno prodaje polovna roba. Na taj način ćemo ovome stati na put, dok ćemo sa druge strane napraviti parkiralište neophodno u tom kraju i rasteretiti ulice oko pijace. Problem sa parkiranjem sada je jedan od gorućih ne samo za građane, već i za ljude koji posluju na tržnici – naglasio je Stanulov.

Među više od stotinu novih mesta za četvorotočkaše naći će se i deset za kamione koji će dovoziti namirnice na pijacu.

– Problem sa prodajom robe iz kamiona na čukaričkoj strani pijace rešićemo još u prvoj fazi obnove donošenjem odluke da se svi teretnjaci moraju preseliti na buduću veletržnicu. U uvođenju reda očekujemo asistenciju MUP-a, komunalne policije, opštinske i gradske inspekcije. U drugoj fazi ćemo raspisati konkurs za odabir privatnog partnera za rekonstrukciju, u skladu sa Zakonom o javno-privatnom partnerstvu. U trećoj fazi treba da regulišemo odnos sa opštinom Rakovica u vezi sa pijačnim prostorom jer je deo tržnice pod njihovom nadležnošću. Glavni projekat rekonstrukcije izrađuje MP „Atelje” – objasnio je Stanulov.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik