Više posla za privatne izvršitelje

Bez autora
Jul 22 2012

I u evropskim zemljama građani i privreda sve više kasne sa plaćanjem računa i obaveza prema državi. Istraživanja EOS grupe, koja je deo Oto grupacije, pokazuju da se 75 odsto obaveza redovno plaća u zemljama Zapadne Evrope, dok je naplata tih potraživanja za 13 odsto manja u Istočnoj Evropi.Istraživanja upozoravaju - u zapadnoevropskim zemljama već 70 odsto preduzeća naplatu potraživanja poverava specijalizovanim agencijama. To se vidi i po rokovima plaćanja - 20 dana, što je i najkraći rok među kompanijama u Nemačkoj.

Više posla za privatne izvršiteljeGrađani i privreda širom Evrope sve više kasne sa plaćanjem računa i obaveza prema državi. Najredovniju naplatu beleže Rusija i Nemačka, a najneredovniju Grčka. U Srbiji raste broj nelikvidnih preduzeća. Angažovanje privatnih izvršitelja sve češće i u zemljama EU.

I u evropskim zemljama građani i privreda sve više kasne sa plaćanjem računa i obaveza prema državi. Istraživanja EOS grupe, koja je deo Oto grupacije, pokazuju da se 75 odsto obaveza redovno plaća u zemljama Zapadne Evrope, dok je naplata tih potraživanja za 13 odsto manja u Istočnoj Evropi.

Istraživanja upozoravaju - u zapadnoevropskim zemljama već 70 odsto preduzeća naplatu potraživanja poverava specijalizovanim agencijama. To se vidi i po rokovima plaćanja - 20 dana, što je i najkraći rok među kompanijama u Nemačkoj. U Rusiji je tri dana više, u Bugarskoj je 41, u Španiji 71 dan, a najduži rok daju preduzeća u Grčkoj, u proseku tri meseca.

Najredovniju naplatu beleže Rusija i Nemačka, a najneredovniju Grčka. Građani Nemačke izmiruju na vreme skoro 83 odsto obaveza, a ruske kompanije imaju samo devet odsto nenaplaćenih potraživanja.

Direktorka EOS Matriks Srbija Irina Lada kaže da efekti krize i povećana stopa nezaposlenosti, koja postoji u skoro u svim zemljama EU, dovodi do poteškoća u naplati potraživanja, što povećava rizik od nelikvidnosti.

"Nažalost, kompanije koje su učestvovale u istraživanju ne očekuju da će se situacija poboljšati u naredne dve godine", kaže Lada.

Ni kod plaćanja komunalnih usluga nije bolja sitaucija. Zbog sve češćih kašnjenja u većini zemalja, rokovi naplate računa od građana se prolongiraju. Međutim, i pored toga mnogi ne uspevaju da plate. Angažovanje privatnih izvršitelja je sve češće i u zemljama EU.

Zbog političke nestabilnosti, ukazuju istraživanja, grčka privreda je u najnepovoljnijem položaju. Preduzeća polovinu obaveza ne plaćaju na vreme, a od četvoro građana, tri imaju dugovanja.

Dopisnik RTS-a iz Grčke Majda Šimunec kaže da je nastala opšta erozija urednog namirivanja obaveza naročito kada su u pitanju računi za električnu energiju, preko kojih se naplaćuje i najnoviji porez na nekretnine koga Grci popularno zovu harač.

"Državne kompanije pokazuju razmevanja i dovoljno tolerancije pa se kakav-takav socijalni mir kupuje krajnje liberalnim odnosom prema neplatišama. Tako je po nekoliko puta moguće reprogramirati nagomilane dugove", kaže Šimunec.

Stručnjaci kažu da se plaćanje poreza i komunalija dovodi u pitanje u zemljama koje nemaju uređen finansijski sistem. Ocenjuju da je u takvim situacijama rizično povećavati namete, već treba poboljšati finasijsku disciplinu.

Biljana Stepanović iz "Biznis info grupe" kaže da kada se poveća naplata onda dolazite u poziciju da možda i ne morate da podižete poresku stopu.

"Ovako je stalno namet na onima koji plaćaju i onda oni dođu u neravnomeran poliožaj ako postoji mogućnost da neko plaća, a neko drugi ne plaća", ističe Stepanovićeva.

U Srbiji je ove godine, u poređenju sa 2011. godinom, broj nelikvidnih preduzeća utrostručen. Samo u martu je bilo blokirano 58.000 računa. Nema zvaničnih podataka, ali se procenjuje da pola miliona građana ne plaća redovo komunalne usluge.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik