Visok porez zbog dve jahte

Bez autora
Apr 20 2010

Država planira da u ovoj godini od registracija vozila, motora, čamaca i ostalih prevoznih sredstava prihoduje ukupno 11,5 milijardi dinara. Od registracija svih vrsta vozila država naplati poreza koliko od nameta za korišćenje impulsa u mobilnoj telefoniji, odnosno oko 0,35 odsto bruto društvenog proizvoda.Motociklisti i alasi kažu da su nameti koje im je razrezala država previsoki. Prvi su, inače, prethodnog vikenda, okupljanjem u centru Beograda pokušali su i da skrenu pažnju na sopstvene probleme.

Visok porez zbog dve jahteDržava planira da u ovoj godini od registracija vozila, motora, čamaca i ostalih prevoznih sredstava prihoduje ukupno 11,5 milijardi dinara.

Od registracija svih vrsta vozila država naplati poreza koliko od nameta za korišćenje impulsa u mobilnoj telefoniji, odnosno oko 0,35 odsto bruto društvenog proizvoda.

Motociklisti i alasi kažu da su nameti koje im je razrezala država previsoki. Prvi su, inače, prethodnog vikenda, okupljanjem u centru Beograda pokušali su i da skrenu pažnju na sopstvene probleme.

"Pre tačno godinu dana smo dostavili Skupštini Srbije apel da se ne usvoji tada predloženo povećanje poreza na motore koje se veže za određene kubikaže", podsećaju u Moto asocijaciji Srbije.

Oni kažu da su upozoravali nadležne da njihovi motori vrede između 2.000 i 4.000 evra, da ih koristimo tri-četiri meseca godišnje, a da je predviđeno da porez plaćamo na godišnjem nivou i to u iznosu do 32.000 dinara.

Sada, kako kažu, traže dijalog sa Vladom, a kako bi se našao prostor da se umanje kako porezi, tako i iznosi taksa i cene registracije na motocikle.

"Godinu dana traje naš pokušaj da se ovo reši, ali do sada, nismo dobili nikakav odgovor na naš zahtev ", tvrde u Moto asocijaciji Srbije.

U Srbiji samo dve jahte

Dunavski alasi još se sećaju kako je ministarka finansija, pre više od godinu dana, a kada je izmenjen Zakon o porezu na upotrebu, držanje i nošenje dobara, javno poručila da se pri donošenju odluke o višim nametima posebno razmišljalo baš o njima.

"Tada nam je poručila da nikako neće ugroziti naš posao, već da će dodatno oporezovati one koji imaju skupe brodove. Ali, za godinu dana većina alasa dovedena je u situaciju da razmišlja o napuštanju ovog posla", tvrde alasi okupljeni u udruženje “Dunavski alasi”.

Oni podsećaju da je, nakon prošlogodišnje izmene zakona, namet na njihove čamce i deset puta veći nego u 2008. godini. Prema zvaničnoj evidenciji Ministarstva za infrastrukturu u Srbiji ima ukupno 9,838 plovnih objekata, od čega samo dve jahte, dužine preko 15 metara i snage motora 220,62 konjske snage. Za ove najskuplje, porez za posedovanje iznosi 210.000 dinara.

"Danas se isti porez plaća na samoizgrađeni čamac i onaj nov, i nekoliko puta skuplji", upozoravaju alasi.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik