Vlada FBiH: Do sada najviši novčani iznosi direktno građanima

Bez autora
Nov 09 2022

Vlada Federacije Bosne i Hercegovine u 2022. godini izdvojila je do sada najviše novčane iznose iz budžeta koji su usmjereni direktno građanima.

U publikaciji u kojoj je predstavljen detaljan pregled raspodjele sredstava iz  budžeta Federacije BiH istaknuto je da je u ovoj godini osigurano 50 miliona KM za podršku porodici i natalitetu, dok je dječji dohodak  prvi put iz budžeta osiguran u iznosu od 103 KM mjesečno.

Vlada FBiH izdvojila je 20 miliona KM za ublažavanje posljedica poskupljenja za intervencije na tržištu kroz robne rezerve. Također izdvojeno je i rekordnih 106 miliona KM za poljoprivredu, što je najveći uloženi iznos ikada.

Osim toga dvostruko su povećane penzije za šta je izdvojeno dodatnih 102 miliona KM, a 239 miliona KM izdvojeno je kao transfer općinama i kantonima, dok je za šest miliona KM povećan iznos koji se dodjeljuje općinama i gradovima u FBiH.

Vlada FBiH osigurala je ove godine 229 miliona KM za izgradnju cesta i autocesta, 75 miliona KM za poboljšanje rada zdravstvenih ustanova, a 48,2 miliona KM osigurano je kao pomoć izbjeglicama.

U publikaciji su sadržani i drugi podaci koji govore o nivou izdvajanja Vlade FBiH za period od 2015. do 2022. godine. Jedan od tih podataka je da je u tom periodu investirano 1,415 milijardi KM.

U posljednjih osam godina izdvojeno je 2,2 milijardi KM za boračke naknade, dok je 1,2 milijarde izdvojeno za invalide i civilne žrtve rata. Izdvojeno je i 46 miliona KM za uvezivanje radnog staža čime je zbrinuto više od pet hiljada radnika.

U budžete kantona u osmogodišnjem periodu Vlada FBiH izvršila je transfer u iznosu od 400 miliona KM i 60 miliona KM za lokalne zajednice.

Za proteklih osam godina Vlada FBiH izdvojila je 39 miliona KM kroz 5.200 transfera za podršku kulturi i sportu od čega je 1.383.000 osigurano za Sarajevo film festival i 1,5 miliona KM za Evropski omladinski olimpijski festival (EYOF).

Ulaganja u oblast obrazovanja i nauke u periodu od osam godina iznosila su oko 57,8 miliona KM i to za podršku predškolskom, osnovnom, srednjem i visokom obrazovanju, poboljšžanju studentskog standarda te za projekte iz oblasti nauke i naučno-istraživačkog rada.

U tom periodu više od 500 miliona KM osigurano je za oblast poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva, a ovogodišnji budžet tog resornog ministarstva iznosio je rekordnih 106 miliona KM. Za pomoć obrtima izdvojeno je 60 miliona KM i 33 miliona KM za pomoć malim i srednjim preduzećima.

U objavljenoj publikaciji izdvojen je i podatak da je za podršku turizmu, što je bio najteže pogođeni sektor tokom pandemije koronavirusa, u 2020. godini izdvojeno 30 miliona KM, dok je oko 102,5 miliona KM osigurano za zdravstvene ustanove tokom pandemije.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik