Vlada postigla dogovor sa poljoprivrednicima o ceni mleka

Bez autora
Aug 16 2022

Na sastanku u Vladi poljorpivrednici su juče dogovrili da cena mleka za sve kvartale bude 15 dinara po litru, rekli su predstavnici poljoprivrednika novinarima ispred Vlade Srbije.

Poljoprivrednici su poručili da je kada je reč o ceni suncokreta ostalo da se utvrde određene finese, a da će o ostalim zahtevima biti reči na narednim sastancima sa predstavnicima Vlade.

Oni su najavili da će traktori ostati na ulicama do daljnjeg.

Jovan Jovanović iz Bavaništa je rekao da su pregovori bili jako teški i da su blizu dogovora o ceni suncokreta.

- Nadamo se da ćemo u narednom periodu rešiti to pitanje. Vlada, premijerka i ostali pomoćnici su celi dan bili konstruktivni, gledali su da nam izađu u susret kako god mogu - nadamo se da će se završiti u kratkom periodu - rekao je Jovanović.

Rekao je da će sada otići na mesto blokada i pokušati da obustave blokadu na određeni period, odnosno da se traktori pomere ustranu kako bi mogao da teče saobraćaj.

- Blokade neće prestati ovog trenutka, ostaćemo na mestima, ali ćemo gledati da odobrovoljimo ratare. Ne želimo da mučimo narod, ratari će biti pored puteva, da li će biti zatvoreni - dogovorićemo se - rekao je Jovanović dodajući da će pokušati da im prenesu sve što se događalo na sastanku.

Da podsetimo, ratari su tražili da otkupna cena suncokreta bude 700 evra po toni, da se ukine akciza na gorivo i ograniči trgovinska marža. Vlada je prvih dana protesta ispunila deo zahteva, ukinula zabranu izvoza ulja i ponudila da otkupna cena suncokreta bude 535 evra po toni.

Poljoprivrednici danima protestuju i blokiraju saobraćajnice. Poručuju da, ako za tonu suncokreta ne dobiju 700 evra, neće imati čime da plate setvu i da će, onda, sledeće godine hrane biti još manje.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik