Vojvodina: Za zapošljavanje 462 miliona dinara

Bez autora
Feb 19 2014

Vlada AP Vojvodine je na sednici, kojom je predsedavao dr Bojan Pajtić, usvojila Program pokrajinskog akcionog plana za zapošljavanje u Vojvodini za ovu godinu, za koji je u budžetu AP Vojvodine obezbedila, kao i u 2013. godini, 462 miliona dinara.Za subvencije poslodavcima za otvaranje novih radnih mesta i subvencije nezaposlenim licima za samozapošljavanje predviđeno je 300 miliona dinara.

Vojvodina: Za otvaranje novih radnih mesta 300 miliona dinaraVlada AP Vojvodine je na sednici, kojom je predsedavao dr Bojan Pajtić, usvojila Program pokrajinskog akcionog plana za zapošljavanje u Vojvodini za ovu godinu, za koji je u budžetu AP Vojvodine obezbedila, kao i u 2013. godini, 462 miliona dinara.

Za subvencije poslodavcima za otvaranje novih radnih mesta i subvencije nezaposlenim licima za samozapošljavanje predviđeno je 300 miliona dinara. Za sufinansiranje programa i mera aktivne politike zapošljavanja, kao što su stručna praksa, pripravnici, obuke u profesionalnim i radnim veštinama i javni radovi, obezbeđena su 162 miliona dinara i to su sredstva koja će biti udružena sa sredstvima lokalnih samouprava u Vojvodini.

Za istovetan akcioni program zapošljavanja, pokrajinska Vlada se opredelila na osnovu rezultata koji su u ovoj oblasti postignuti u 2013. godini. Prema evidenciji Nacionalne službe za zapošljavanje, u Republici Srbiji broj nezaposlenih lica iznosio je 769.546 lica, odnosno više za 8.060 lica ili 1,1 odsto u odnosu na isti period 2012. godine. U AP Vojvodini je u istom periodu prijavljeno 199.770 nezaposlenih lica i došlo je do smanjenja broja nezaposlenih na evidenciji za 1.186 lica ili 0,4 odsto. Prema podacima Ankete o radnoj snazi Republičkog zavoda za statistiku iz oktobra 2013. godine, u AP Vojvodini je ukupan broj zaposlenih bio 612.516 lica, što predstavlja povećanje za 31.086 lica ili 5,3 odsto u odnosu na oktobar 2012. godine kada je bilo 581.430 zaposlenih lica. Posmatrano po regionima u Republici Srbiji, najveći rast broja zaposlenih u tom periodu imala je AP Vojvodina za 31.086 lica ili 5,3 odsto i Beogradski region za 38.867 lica ili 4,8 odsto.

Smanjenje broja nezaposlenih u AP Vojvodini predstavlja rezultat uloženih napora Vlade AP Vojvodine odnosno Pokrajinskog sekretarijata za privredu, zapošljavanje i ravnopravnost polova, da se ublaže negativni trendovi i, kroz mere Aktivne politike zapošljavanja, umanji neusklađenost između ponude i potražnje radne snage, prevaziđe negativna kvalifikaciona struktura nezaposlenih kroz obuke i sticanje radnih i profesionalnih veština u Edukativnom centru u Novom Sadu, da se pomogne mladima da se zaposle, nastavi sa inkluzijom Roma, pomogne pri zapošljavanju osobama sa invaliditetom i sačuvaju postojeća radna mesta, a u isto vreme privuku investitori koji bi omogućili otvaranje novih radnh mesta i pomogne poslodavcima da izaberu najkvalitetniji kadar za obavljanje svojih delatnosti.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik