Vozačku "iz fotelje" promenilo oko 4.000 vozača

Bez autora
Apr 03 2014

Vozačke dozvole mogu se zameniti elektronskim putem od 25. februara, a na zamenu dozvole "iz fotelje" do sada se odlučilo više od 3.900 vozača. MUP Srbije izdao je oko 1,9 miliona vozačkih dozvola i ostalo je još da se zameni 1,6 miliona starih dozvola novim, a rok ističe 10. juna 2014. godine.Rukovodilac projekata kompanije "S and T Serbia" koja je napravila ovu Internet platformu, Milan Dučić, rekao je da se upotrebom ovog servisa znatno olakšava procedura zamene stare dozvole i u velikoj meri štedi na vremenu.

Vozačku "iz fotelje" promenilo oko 4.000 vozačaVozačke dozvole mogu se zameniti elektronskim putem od 25. februara, a na zamenu dozvole "iz fotelje" do sada se odlučilo više od 3.900 vozača.

MUP Srbije izdao je oko 1,9 miliona vozačkih dozvola i ostalo je još da se zameni 1,6 miliona starih dozvola novim, a rok ističe 10. juna 2014. godine.

Rukovodilac projekata kompanije "S and T Serbia" koja je napravila ovu Internet platformu, Milan Dučić, rekao je da se upotrebom ovog servisa znatno olakšava procedura zamene stare dozvole i u velikoj meri štedi na vremenu.

Dučić je objasnio da građani putem Interneta, preko portala e-Uprave, mogu da podnesu zahtev za zamenu starih vozačkih dozvola, a jedini uslov je da imaju elektronsku ličnu kartu iz koje bi mogla da se preuzme fotografija, kao i staru, papirnu vozačku dozvolu.

"Sistem je projektovan tako da se u svega par koraka uspešno podnosi elektronski zahtev, a jedini preduslov za korišcenje ove usluge jeste posedovanje lične karte sa čipom i čitača elektronskih kartica. Procedura je krajnje pojednostavljena tako da se nakon iščitavanja podataka sa lične karte i odabira odgovarajućih kategorija vozila za koje vozač poseduje dozvolu, podaci šalju informacionom sistemu MUP-a", objasnio je on.

Nakon dobijanja potvrde da je zahtev uspešno podnet, korisnik može da izvrši onlajn plaćanje ili da odštampa uplatnicu sa zbirnim iznosom taksi i izvrši uplatu na uobičajen način.

Završetak procedure predstavlja informacija na portalu koja korisniku stavlja do znanja da je dozvola spremna za uručenje, nakon čega je potrebno otići u odgovarajuću policijsku stanicu, predočio je Dučić.

Da sve više građana želi da završava obaveze na svojoj tastaturi, pokazuje podatak da je za nešto više od mesec dana od puštanja aplikacije u rad oko 3.900 vozača odlučilo da preko portala e-Uprava zameni vozačku dozvolu.

Na ovaj način se državi ostvaruju značajne uštede, a direktna ušteda građanima je i to što se sada provizija naplaćuje samo jednom, jer postoji jedna uplatnica, umesto tri.

Srbija je prva zemlja u regionu koja je pustila takav sistem i među prvim zemljama u Evropi i svetu.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik